Aktualni, kakovostni, očesu prijazni

Menjati podobo časopisa ni majhna stvar. Če bi že delali primerjavo, bi takšen korak mogli primerjati s spremembo ustave, saj gre v obeh primerih za spreminjanje in prilagajanje okvirja, v katerem delujemo. V okvirih ustave deluje država, v okviru časopisa novinarji, uredniki in v prvi vrsti bralci. In oboje se spreminja previdno, z obilo premisleka.

Menjati podobo časopisa je tudi pomembna in nujna stvar, saj v nekem trenutku ustvarjalci ugotovijo, da nimajo na voljo dovolj širokega nabora orodij, s katerimi želijo nagovoriti bralca. Informacija že dolgo namreč ni več le natisnjena beseda, informacija sta tudi grafikon ali povedna infografika, ki bralcu podatke predstavi na hiter in privlačen način. Je kakovostna in dovolj izpostavljena fotografija ter še množica elementov, ki vplivajo na izkušnjo branja. Na neki točki razvoja smo se tega zavedli tudi na Primorskih novicah in dozorela je odločitev, da je leto in dan (dobesedno!) po prenovi Sobote čas za ta korak v celotnem časopisu. O tem smo ob vsaki priložnosti, ki se nam je ponudila, govorili tudi z vami, bralke in bralci. Dobili smo precej dobro sliko o tem, kaj pogrešate, kaj vas moti, česa bi si želeli. Vse to smo vgradili v novo podobo časopisa. Ki naj bo sodobno oblikovan, pregleden, naslanja naj se na tradicijo, na bralca pa naj naredi dober vtis. Naj bo privlačen.

Napačen je razmislek, da mora biti časopis le dober, da mu ni treba biti prijeten na pogled. Skoraj praviloma so najboljši časopisi tudi očesu prijetni.

Privlačen. Ustavimo se za trenutek pri tem pridevniku. Med novinarji je še vedno pogosto prepričanje, da ni pomembno, kako so stvari videti, saj da bralci berejo in ne gledajo, da je važna črka, beseda, vse drugo da je le mašilo. Napaka. Če bi držalo takšno razmišljanje, bi po svetu hodili odeti v odeje, ne pa v letos takšne, prihodnje leto pa drugačne modele majic ali hlač. In bi na istem krožniku predse dobili glavno jed in sladico, kajti, kajne, važno je, da smo siti.

Skoraj praviloma so najboljši časopisi tudi očesu prijetni in ponosni smo, da Primorske novice sodijo med dobro oblikovane časopise. Poslej bodo drugačne, kot ste jih bili vajeni, a je v njih hkrati zaznati duha tistega časopisa, ki je bil z vami leta in desetletja in ki ste ga imeli radi. Prepričani smo, da nas boste imeli radi tudi v novi podobi. In vam obljubimo, da bomo še naprej poglobljeni, verodostojni, aktualni in zaupanja vredni. To je naša zaveza vam.


Preberite še


Najbolj brano