Sežanski študentje bogatejši za delavnico obdelovanja kamna

Čeprav delavnica za oblikovanje kamna še čaka na nekaj strojev, jo študentje sežanske višje strokovne šole s pridom uporabljajo že od novembra. Včeraj pa so jo sklopu prireditve Dnevi oblikovanja kamna tudi uradno odprli.

S kamnoseškim orodjem  so delavnico včeraj odprli direktor 
Visokošolskega središča Sežana Peter Medica, sežanska 
podžupanja Ljubica Jelušič in ravnatelj Višje strokovne šole  
Anton Marn. Foto: Petra Mezinec
S kamnoseškim orodjem so delavnico včeraj odprli direktor Visokošolskega središča Sežana Peter Medica, sežanska podžupanja Ljubica Jelušič in ravnatelj Višje strokovne šole Anton Marn. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na Višji strokovni šoli Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana so delavnico za študente čakali vsaj deset let.

“Trenutno imamo eno delovno mizo, eno večjo delovno mizo z vodno zaveso pričakujemo v najbližji prihodnosti. Do konca pomladi bomo dobili še enostavnejši CNC-rezkar. Poleg njega bomo namestili krožno žago za razrez kamna in stebrni vrtalnik s kronskimi svedri,” je opremo delavnice opisal Anton Marn, ravnatelj šole. Spisek želja je dolg in, kot je povedal na odprtju, se dodatne opreme ne bi prav nič branili.

Prepričan je, da se bo kakovost šolanja izboljšala in da bo možnost ustvarjanja, ki ga ponuja delavnica, pritegnila tudi bodoče študente, ki se mogoče prav zato niso odločili za študij v Sežani.

Peter Medica, direktor iz Visokošolskega središča Sežana, ki je s podjetjem Solar Expert podpisal petletno obdobje za najem prostora, se je ob tej priložnosti zahvalil sežanski občini, ki je prisluhnila njihovi pobudi in zagotovila dodaten denar iz proračuna.

“Težnje po lastni delavnici so prisotne že vse od ustanovitve šole. Ves ta čas je šola dobro sodelovala s podjetjem Marmor, ki nas je gostil, vendar pa je bil urnik omejen,” je pojasnil Medica in poudaril, da delavnica ne bo namenjena le študentom sežanske višje šole.

V njej bodo lahko ustvarjali tudi diplomanti, ki svojih delavnic nimajo. Poleg tega 230 kvadratnih metrov velik prostor omogoča tudi izvedbo raznih projektov, izmenjav in predstavitev.


Najbolj brano