Proizvodnjo naj bi zagnali poleti

Sodišče je včeraj izdalo sklep o soglasju k sklenitvi prodajne pogodbe med stečajnim dolžnikom, družbo Mip, in Pivko perutninarstvom. Vodstvo Pivke pa je, prav tako včeraj, na sedežu nekdanjega Mipa predstavilo svoje načrte s proizvodnjo v Kromberku, ki jo nameravajo zagnati do poletja.

Predstavitve Pivkinih načrtov v Kromberku sta se udeležila 
tudi novogoriški župan Matej Arčon (levo) in Mipov upravitelj 
Marko Zaman (desno). Foto: Leo Caharija
Predstavitve Pivkinih načrtov v Kromberku sta se udeležila tudi novogoriški župan Matej Arčon (levo) in Mipov upravitelj Marko Zaman (desno). Foto: Leo Caharija

KROMBERK > Potem ko so s prodajo dela Mipovega obrata v Kromberku Pivki za tri milijone evrov soglašali upniki, je sklep o soglasju k sklenitvi prodajne pogodbe včeraj izdalo tudi sodišče. Pivka ima do 12. aprila čas za plačilo kupnine, sledil bo prenos premoženja, o Pivkinih načrtih v Kromberku pa je včeraj tekla beseda na novinarski konferenci v upravni stavbi nekdanjega goriškega mesnopredelovalnega velikana.

“V Pivki se nam zaradi rasti proizvodnje dogaja prostorska stiska. Program mesnih izdelkov je bil najbolj utesnjen,” je povedal predsednik Pivkine uprave Janez Rebec.

Z Mipovo opremo bodo širili program

V Kromberku bodo izdelovali predvsem mesne izdelke Pivke, nadejajo se pa tudi nadgradnje tega programa s tradicijo Mipa in tehnologijo, ki je na voljo v nekdanjem obratu. S tem v zvezi je omenil štiri programe oziroma tehnologije, ki jih Pivka do zdaj ni imela; področje mesnih narezkov, suhi program, linijo za proizvodnjo mortadele in t.i. masiran program.

“Nadejamo se, da bi lahko do poletja opravili selitev proizvodnje. Za delo v obratu si želimo pridobiti čim več lokalnega kadra, nekaj pa ga bomo morali uvoziti tudi iz Pivke,” je še povedal Rebec. Dodal je, da jih bo nakup dela obrata v Kromberku, ki predstavlja 40 odstotkov celotnega obrata, skupaj s plačilom provizije posredniku pri prodaji, davki in naložbami v vzpostavitev proizvodnje stal okrog štiri milijone evrov, glede na velikost pa jim bo zadoščal za naslednjih deset let.

Dober obet za gospodarski razvoj

V Pivki so na področju mesnih izdelkov lani dosegli 15-odstotno rast. Takšno rast načrtujejo tudi v bodoče. Lani so ustvarili za 54 milijonov evrov prihodkov in dober milijon evrov dobička, kar je primerljivo z letom 2016. Zaposlujejo 330 delavcev, letos nameravajo na novo zaposliti 35 ljudi.

“Zadovoljni smo, ker gre za dobro sinergijo uspešnega vodenja stečajnega postopka in uspešnega slovenskega podjetja, ki je poiskalo poslovno priložnost tu pri nas, kar pomeni dobre obete za gospodarski razvoj Nove Gorice in Goriške,” je povedal novogoriški župan Matej Arčon.

Mipov stečajni upravitelj Marko Zaman je ponovil, da bo neprodano premoženje v Kromberku prenesel na upnike, predvsem na Dutb, ki je največji ločitveni upnik.

Plačilo kupnine pričakuje v aprilu. Sledile bodo ostale aktivnosti, povezane s prenosom premoženja, nadaljevanje stečajnega postopka pa bo usmerjeno v njegov zaključek, predviden konec julija 2018.

Še milijon evrov za poplačilo delavcev

Upniki ne bodo v celoti poplačani. Vseh terjatev, obveznosti do navadnih in ločitvenih upnikov, je bilo za 90 milijonov evrov. Iztržka od prodaje pa je bilo v stečajnem postopku, ki se vleče od aprila 2009, za pet milijonov evrov. Ločitveni upniki so prejeli 2,5 milijona evrov oziroma 6,7-odstotno poplačilo in 30 odstotkov prednostnih terjatev. Navadni upniki ne bodo poplačani.

“Za poplačilo delavcev, ki so bili do zdaj 30-odstotno poplačani, bo na voljo še približno milijon evrov, kar pomeni, da bodo na koncu skupaj prejeli približno 2,5 milijona evrov od skupno petih milijonov evrov, kolikor so znašale njihove terjatve,” je sklenil Zaman.


Najbolj brano