Kupila je že 60 novih igrač

Sibila Peternelj iz Goriških brd s svojimi prihranki kupuje darila za otroke, predvsem za male bolnike. To počne že več kot deset let, intenzivneje pa se nakupu daril in obdarovanju bolnih otrok posveča zadnjih šest let. Četudi so božično-novoletni prazniki šele dobro minili, ima Sibila že nakupljenih 60 igrač za prihajajoči božič.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Redno namreč spremlja znižanja igrač v Italiji in takšnih priložnosti nikoli ne zamudi. Zanjo je nagrada to, da zbere čim več denarja, da lahko nato nakupi čim več daril za bolne otroke. Kot kaže, njena dobrosrčnost ne pozna meja in postala je letošnja januarska osebnost Primorske.

Obdarovanje je njeno poslanstvo že več kot deset let. A za to 32-letna Sibila Peternelj iz naselja Brestje v Goriških brdih ne zbira denarja z dobrodelnimi dogodki ali zanj prosi sponzorje, podjetja ... S svojimi prihranki vse leto zbira darila, da nato decembra razveseli otroke drugih, predvsem male bolnike v slovenskih bolnišnicah. “Sama sicer nimam veliko, sem mama samohranilka, ampak treba je gledati na tiste, ki imajo še manj kot jaz,” razmišlja.

Vsi januarski kandidati

Kandidata za osebnost Primorske meseca januarja sta bila še zborovski dirigent in pedagog Stojan Kuret ter Petra Kovačič, prva Slovenka med Dunajskimi filharmoniki.

Pogovoru z zmagovalko Sibilo Peternelj lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri. Celotni pogovor bodo na Radiu Trst A predvajali v torek ob 9. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za osebnost Primorske meseca januarja, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Tinka Černilogar iz Tolmina, Viljem Mlekuž iz Solkana in Damjana Ferjančič iz Budanj.

Pred dobrim mesecem je razdelila kar 250 daril za otroke, stare od nekaj mesecev do 18 let. “Sto smo jih razdelili na ljubljanski pediatrični kliniki, kjer so nas sprejeli z odprtimi rokami, preostala darila pa smo dali otrokom, ki so se zdravili v šempetrski bolnišnici. Slednjo obiščemo vsako leto,” pove mama štirinajstletne Emili in dve leti mlajše Erike, ki ji že pridno pomagata pri razvrščanju in raznašanju darov. Te do najmlajših pacientov pelje s kombijem, ki ji ga posodijo v podjetju Prima I.E. iz Solkana.

Sibilina želja po obdarovanju izvira že iz otroštva, ko je denar, ki ga je dobila od staršev, namenila nakupu hrane za zapuščene živali ali sendvičev za brezdomce. Ko se je zaposlila, je s prihranki kupovala darila in jih na skrivaj puščala pred vrati hiš. Kasneje jih je raje nosila otrokom v bolnišnice in vrtce. Kamorkoli je prišla, so je bili veseli. Takim nakupom po večini namenja regres in vsak mesec del plače. Obiskala je več vrtcev, redno pa obdaruje otroke v šempetrski bolnišnici. Lani decembra je prvič obdarila otroke na ljubljanski pediatrični kliniki. “To sem si želela storiti že nekaj časa,” izda.

O predlogu, da bi ustanovila društvo, Sibila Peternelj še ne razmišlja. “Zaenkrat želim ostati kot obdarovalka jaz poimensko, pri tem pa mi z veseljem pomagata hčerki. Zame je nagrada to, da zberem čim več denarja, da lahko nato nakupim čim več daril za bolne otroke,” pove. Zaveda se, kako težko je otrokom preživljati čas v bolnišnici, ko okrevajo zaradi različnih bolezni, zato jim želi te trenutke polepšati vsaj z enim darilom. “Predvsem želim s svojim načinom razmišljanja spodbuditi in navdahniti še koga, da bi na tak način prepoznal idejo, kako se posvetiti drugim, ki potrebujejo pomoč,” še razloži.

Sibila je z leti izkušenj razvila svojo strategijo nabave daril. Budno spremlja razprodaje v Italiji, predvsem v trgovinah z igračami v Vidmu in okolici, ki so na vrsti kmalu po novem letu. Darila za prihajajoče božično-novoletne praznike tako začne kupovati že januarja, ko so cene igrač nižje tudi do 80 odstotkov. Na leto nameni nakupu daril 1500 evrov, kar sta dve njeni plači, lani pa je, zahvaljujoč pametnemu nakupu, sestavila kar 250 darilnih paketov in še nekaj igrač za vrtce. “Ker so otroci, ki jih obdarujemo, različnih starosti, skrbim, da kupujem univerzalna darila za deklice in dečke. Ne omejujem se na to, kar je trenutno med otroki v trendu, ampak se osredotočam na igrače, ki so vedno aktualne. To so recimo žoge, lego kocke, avtomobilčki za fante in punčke barbie za deklice ...” našteje. Minuli mesec je sezonska znižanja tako izkoristila za nakupe igrač. “Pripravljenih imam že 60 igrač za naslednjo 'rundo' obdarovanj,” se Sibila že veseli praznikov, ki bodo konec leta.

Sicer pa pride Sibilina dobrosrčnost do izraza tudi med letom, ko otrokom podarja knjige ali obišče starejše. “Včasih nastavimo tudi skrito kamero, da posnamemo presenečene izraze obdarovancev,” sklene in že snuje nove načrte, kako bo leto 2018 drugim vseh starosti zaznamovala s svojo nesebično pomočjo. Razvila je tudi svoj slogan, da je najhitrejša pot do sreče osrečiti druge.


Najbolj brano