Jutri, na peto obletnico smrti Danila Kocjančiča, bo na velikem koncertu zaživel album Nisi prva, nisi zadnja

Portorož 1905, Pogum, Si še jezna name, Amerika, Dober dan, Anita ni nikoli, Poišči me, Tina ne verjame, Senca, Črta, Veter z juga ... Morju Kocjančičevih uspešnic bodo jutri na velikem koncertu v koprski dvorani Bonifika dodali nove pesmi - ob peti obletnici mojstrove smrti bodo izšle na albumu Nisi prva, nisi zadnja.

Danilo Kocjančič (s kitaro) ob izteku svojega zadnjega 
koncerta na praznovanju  20-letnice Ane Pupedan v Pivki  17. 
novembra 2012. Ob njem so (z leve) kitarist Matjaž Sterže, 
bobnar in pevec Ladi Mljač ter  basist Mitja Kobal.  Foto: Andraž Gombač
Danilo Kocjančič (s kitaro) ob izteku svojega zadnjega koncerta na praznovanju 20-letnice Ane Pupedan v Pivki 17. novembra 2012. Ob njem so (z leve) kitarist Matjaž Sterže, bobnar in pevec Ladi Mljač ter basist Mitja Kobal.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Nanizal je ogromno melodij in refrenov, ki gredo zlahka v uho in ga zlepa ne zapustijo, bil je odličen organizator, sestavljalec uspešnih bendov, iskalec mladih talentov in vzgojitelj ... Zadnja leta življenja je nastopal s skupino Danilo Kocjančič & Friends, ki je po njegovi smrti ostala brez znaka & in ki bo zadonela tako z albuma Nisi prva, nisi zadnja kakor tudi na jutrišnjem koncertu. Zapel bo Ladi Mljač, bobne je na plošči odigral David Morgan, jutri pa bo njih udrihal Mitja Stropnik, od tovarišije se je poslovil basist Mitja Kobal - na koncertu bo bas igral Kocjančičev stari tovariš že iz legendarnih Kameleonov Jadran Ogrin, poleg Matjaža Strežeta pa bo kitaro igral Zdenko Cotič, Kocjančičev pajdaš iz skupine Halo.

Na jutrišnjem koncertu v koprski dvorani Bonifika se bodo skupini Danilo Kocjančič Friends pridružili Tinkara Kovač, Drago Mislej - Mef, Matjaž Jelen, Tomaž Domicelj, Slavko Ivančić, Janez Bončina Benč, Neisha, Tulio Furlanič, Rudi Bučar, Valentino Kanzyani in Klapa Solinar.

“S ploščo izpolnjujemo obljubo Danilu,” nam je včeraj pojasnil Matjaž Sterže, tudi avtor aranžmajev. “Ni se želel predati bolezni, boril se je do konca. Zato je prav, da se nismo predali niti mi. Plošča je končno tu, čeprav šele po petih letih.” In zveni, kakor si jo je zamislil že Kocjančič: “Navsezadnje smo kar šest skladb od devetih posneli z njim na čelu. Gotovo bi bilo na plošči še nekaj njegovih novih, če ne bi vmes posegla smrt. Sicer pa so skladbe posnete tako, kakor smo jih z Danilom igrali na koncertih.”

Marsikaterega poslušalca je na Kocjančičevih zadnjih nastopih presenetil trši rokerski zvok. “Res je!” se zasmeji Sterže. “Danilo si je po krajšem ustvarjalnem premoru zaželel spet igrati, nastopati. Ko se je Ladi Mljač upokojil, smo sestavili bend, kjer je prišla na dan njuna rokerska usmerjenost. Danilo se je v tem našel: električna kitara, mikrofon, prva bojna linija! Vrnil se je k rokerskim koreninam in bil med nastopanjem res dobre volje.”

Album so začeli snemati v studiu Parametrik pri Gabru Radojeviču v Prešnici - tam so posneli skladbi Nisi prva, nisi zadnja in Daj, daj, daj. Delo so dokončali v studiu Jork v Dekanih pri producentu Jadranu Ogrinu, kjer so odigrali še pesmi Moja Jana ne pada, Elektrošok in Moje laži. “Vse te so bile posnete že z Danilom, z njim pa smo pripravljali tudi remiks Daj, daj, daj, ki ga je naredil njegov sin, DJ Valentino Kanzyani,” pojasnjuje Sterže. Vsa besedila je prispeval Drago Mislej - Mef, Kocjančičev stalni sodelavec v neverjetno uspešnem tandemu. “Sta zelo zanimiv par,” prikima Sterže. “Dopolnjujeta se. Danilov mediteranski, rokerski melos kliče po Mefovih besedilih in ta kličejo po Danilovih melodijah.”

Mef je besedilo naslovne pesmi sprva namenil Tinkari Kovač. “Ravno sem rodila svojo prvo deklico, on pa mi da besedilo Nisi prvi - nisi zadnji. Povedala sem mu, da tega ne morem peti,” se je pevka v smehu spominjala v nedavnem intervjuju za naš časopis. Novo ploščo bo sklenila akustična priredba te pesmi, ki se je tako v dolgem ovinku vrnila k Tinkari. Na albumu se bo oglasila tudi stara Alojzija, a v novi preobleki in v slovenščini - na plošči Junak zadnje strane skupine Prizma je leta 1983 zazvenela v srbohrvaščini.

Je naslov Nisi prva, nisi zadnja za posmrtno izdano ploščo ironična poteza? “Niti ne,” odkima Sterže. “Raje recimo večplasten - ta plošča ni Danilova prva, po svoje pa niti zadnja, saj bo njegova glasba še živela. Je premočen avtor, da bi lahko govorili o koncu.”

Se bo pa počasi poslovila skupina Danilo Kocjančič Friends - še kako leto ali dve bo na koncertih predstavljala novo ploščo, napoveduje Sterže.


Najbolj brano