komentar

Da so volitve pred vrati, potrjuje solistična poteza poslanske skupine SMC, ki je v sredo v DZ vložila novelo zakona o nalezljivih boleznih. Če bi jo poslanci potrdili, bi staršem onemogočila izmikanje cepljenju potomcev, saj necepljenega otroka v javni vrtec ne bi mogli vpisati.

Do tod bi noveli morda tudi pritrdili. Zlasti zaradi nuje po zaščiti javnega in posameznikovega zdravja. Nevarne nalezljive bolezni so namreč spet v razmahu, zlasti v manj razvitih državah, kjer cepljenje ni obvezno in brezplačno in vdirajo tudi k nam.

Dvom pa vznikne že, ker ukrep v zvezi s sprejemom otroka v organizirano varstvo omenja le javne in javno financirane vrtce. Pri nas pa je tudi veliko zasebnih vrtcev. Ti so občutno dražji in jih lahko plačujejo premožni starši - ki so po doslej znanih podatkih tudi bolj goreči oporečniki cepljenja. V zraku obvisi še vprašanje: kaj pa šolarji? Tudi ti lahko zbolijo za temi boleznimi, če niso bili cepljeni. V Sloveniji velika večina otrok obiskuje javne šole, vanje se med drugim vpisujejo tudi otroci iz zasebnega varstva.

Občasne polemike in pozivi k zaostritvi nadzora nad cepljenjem in precepljenostjo odpirajo tovrstna vprašanja le deloma. Celovito in strokovno se tega doslej ni še nihče lotil - ne zdravstvena politika in ne vlada. Pa čeprav sedanji premier in ministrica prihajata iz SMC in sta imela že doslej ogromno priložnosti, da bi se tega vprašanja resno lotila. Zlasti, ker terjajo presoje in tehtna razprava svoj, za to nujno potreben čas.

Zato je očitno, da je bilo vodilo te solistične poteze poslancev SMS zlasti ugajati volilcem. Jih opozoriti nase in si nabrati prepotrebne simpatije, saj bodo kmalu volitve.

Poteza je dokaj prozorna, smrdi po znanem predvolilnem golažu, začinjenem z všečnimi bonbončki, ki zadovoljijo nezahtevne in nekritične. Bonbonček za rajo torej, ki bo najbrž to tudi ostal. Žal bodo tudi zato iz obravnave izpadla druga nujna vprašanja, ki kričijo po ukrepanju.


Preberite še


Najbolj brano