Mladinke bodo morale še zrasti

Pregled primorskih atletskih rezultatov v minulem letu v ženskem delu kaže na ohranjanje velike generacijske vrzeli v primorskih klubih, kjer breme nosijo mladinke. Članski kakovostni vrh Primork povečini nastopa za najmočnejši slovenski klub, ljubljanski Mass.

Klara Begić (AK Koper, druga z leve)  je šesta slovenska 
sprinterka minulega leta. Foto: Igor Mušič
Klara Begić (AK Koper, druga z leve) je šesta slovenska sprinterka minulega leta. Foto: Igor Mušič

KOPER, NOVA GORICA > V slovenskem pokalu je bil lani med Primorkami s šestim mestom najboljši AK Gorica. Pokazal je velik ekipni napredek, saj so bile predlani Novogoričanke šele na 23. mestu. Koprčanke so med 17 klubi lani zasedle 11. mesto. V letu dni so napredovale za štiri mesta.

Primorska ženska atletika še vedno izgublja stik s slovenskim vrhom v svojih nekdanjih paradnih disciplinah - v teku na 400 metrov z ovirami, skoku v višino, skoku s palico, skoku v daljino, troskoku in metu krogle ter diska. Kakovost v članski konkurenci ni več skoncentrirana v novogoriškem AK Gorica, ki je bil nekoč državni ekipni prvak in pred 14 leti evropski klubski prvak B skupine. Zlata generacija, ki sicer ni imela atletskih osebnih prejemkov, a so ji bili vsaj zagotovljene profesionalne razmere za delo, se je upokojila. V denarno in vadbeno skromnejših naslednjih letih so se kasnejši rodovi zaradi težav s poškodbami in materialnim preživetjem (pre) hitro poslavljali.

V slovenski ženski atletiki je večina rekordov še iz prejšnjega desetletja. Lanska sezona je bila po rekordih bogatejša od prejšnje (en rekord), saj sta padla dva državna rekorda. Enega je v teku na 400 metrov dosegla Anita Horvat (Mass), pomembnejši pa je drugi. Kamničanka Agata Zupin je v teku na 400 metrov z ovirami s časom 55,96 po 15 letih zrušila še zadnji ženski državni rekord primorske tekmovalke. Doslej ga je s časom 56,63 držala pred 12 leti športno upokojena članica AK Gorica Meta Mačus. Nekatere discipline so v globoki krizi. Rekord Nataše Erjavec (krogla), dosežen v Novi Gorici (18,10) praznuje 24. rojstni dan. Enako star je dosežek Britte Bilač v skoku v višino (200 centimetrov), zanesljivo pa bo najmanj tako dolgo zdržal v letu 1996 dosežen čas Brigite Bukovec v teku na 100 metrov z ovirami (12,59).

Premoč klubov iz Ljubljane, Celja in Velenja, ki atletinjam zagotavljajo vsaj dovolj denarja za najem dvoran in zimske priprave, se veča. AK Gorica na zmore več niti stroškov za organizacijo državnih otroških dvoranskih tekem. Zadnja je bila lani, članske tekme z državnim zimskim prvenstvom v ŠC Hit vred pa so le še spomin na prejšnje desetletje.

V ostalih primorskih središčih - v Kopru, Postojni, Vipavski dolini in Posočju - zaradi še skromnejših razmer nastaja velik osip že ob prehodu v kadetske vrste, v Novi Gorici pa po dobri atletski šoli mladinski rezultati na visoki državni ravni zastanejo na prehodu iz mladinskega v člansko obdobje. Brez športne štipendije in stalne strokovne ter organizacijske podpore kluba dekleta odnehajo z resno atletiko še prej kot fantje.

V Novi Gorici letos upajo, da se bo po lanski poškodbi vrnila izkušena šprinterka Tina Slejko, ki je pred kratkim uspešno začela dvoransko sezono. Glavnino članske ekipe bodo sicer tvorile obetavne mladinke, ki so v letu dni zelo napredovale. Na to nazorno kaže že uvodoma omenjeni klubski napredek v slovenskem pokalu.

Profesionalna ženska atletika je na Primorskem tik pred izginotjem. Njena zadnja predstavnica, Koprčanka pri ljubljanskem AD Mass Snežana Vukmirović, je pri 36 letih ob ponavljajočih se zdravstvenih težavah izgubila položaj prve dame slovenskega troskoka, v katerem je v začetku tega desetletja večkrat reševala čast Slovenije na velikih tekmovanjih. Kljub temu je lani še bila prva dama primorske atletike, saj se je edina uvrstila med tri najboljše po rezultatih sezone v posamezni disciplini (v troskoku). Predstavnice kateregakoli primorskega kluba že tri leta ni med najboljšo trojico. V disciplinah z močno konkurenco je nase opozorila tekačica na sto metrov AK Koper Klara Begić s šestim izidom sezone v Sloveniji.

Pot Primork v kakovostno člansko atletiko že nekaj let vodi skozi Ljubljano. Kar šest najboljših primorskih rezultatov sezone so dosegle primorske članice ljubljanskih klubov. Štiri tekmujejo za Mass, dve pa za Kronos. V prestolnici je pač najlaže združevati študij in soliden trening. Med “zdomkami” sta najboljši Vukmirovićeva tretja) in Bistričanka pri Kronosu Lara Jagodnik (peta).


Najbolj brano