57 poslancev za preimenovanje praznika: namesto “vrnitve” “priključitev” Primorske

Skupina 57 poslancev s prvopodpisanim Matjažem Nemcem je včeraj v parlamentarno proceduro vložila predlog za preimenovanje praznika vrnitve Primorske k matični domovini v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Utemeljujejo, da bi novo ime bolj ustrezalo zgodovini in tradiciji.

Zadnja proslava vrnitve oziroma priključitve Primorske k 
matični domovini je bila 15. septembra v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija
Zadnja proslava vrnitve oziroma priključitve Primorske k matični domovini je bila 15. septembra v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Namen te spremembe je, da bi bil dan in praznik, ki ga Primorci tako ponosno praznujemo, takšen tudi v okviru zakonodaje. Zakon bi torej radi približali ljudem in zgodovinskim obrazložitvam,” pojasnjuje Matjaž Nemec, prvopodpisani pod predlogom za spremembo zakona o državnih praznikih in dela prostih dneh.

Pobuda za preimenovanje praznika, ki ga Primorska obeležuje 15. septembra, na obletnico uveljavitve Pariške mirovne pogodbe, je prišla iz novogoriške in koprske zveze borcev NOB. Nemec, ki je podpredsednik DZ in poslanec SD, je tej pobudi prisluhnil, v izogib političnim polemikam pa pritegnil kolege iz koalicije in opozicije.

Preden je 57 poslancev iz SD, SMC, Desusa, Levice in skupine nepovezanih poslancev v proceduro vložilo predlog za preimenovanje dneva vrnitve Primorske k matični domovini v dan priključitve Primorske k matičnih domovini, so spremembo pretehtali tudi zgodovinarji. Pri predsedniku DZ Milanu Brglezu ter podpredsednikih Primožu Heinzu in Matjažu Nemcu je nedavno potekal posvet na to temo. Poleg predstavnikov ZZB NOB so se ga udeležili še zgodovinarji dr. Branko Marušič, dr. Bojan Godeša, dr. Nevenka Troha in dr. Kaja Širok. Dr. Jože Pirjevec je svoje mnenje podal pisno.

Nemec pravi, da so vsi zgodovinarji naklonjeni spremembi termina “vrnitev” v “priključitev”. Poimenovanje “priključitev” sledi zgodovinskim dejstvom, živo pa je tudi med Primorci. Pisni viri dokazujejo, da so o svojem prazniku vedno govorili kot o priključitvi.

Skupina poslancev predlaga, naj ga DZ obravnava po skrajšanjem postopku, saj da gre za manj zahtevno spremembo.


Najbolj brano