Pulmolog Damjan Birtič: “Absolutno zavračam krivdo”

Pulmolog Damjan Birtič je danes stopil pred sodnika novogoriškega okrožnega sodišča zaradi malomarnega zdravljenja, ki mu ga očita novogoriško tožilstvo. Posledica njegovega ravnanja naj bi bila smrt Novogoričana Steva Petrovića, a zdravnik šempetrske bolnišnice, sicer tudi briški občinski svetnik, krivde ni priznal.

Pulmolog Damjan Birtič je že v preiskavi vseskozi zanikal 
krivdo, to pa je potrdil tudi na današnjem predobravnavnem 
naroku. Foto: Leo Caharija
Pulmolog Damjan Birtič je že v preiskavi vseskozi zanikal krivdo, to pa je potrdil tudi na današnjem predobravnavnem naroku. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Štiri leta po smrti Novogoričana Steva Petrovića, ki je po več kot enoletnem napačnem zdravljenju zaradi pljučnega raka umrl 31. decembra 2013, se je na novogoriškem okrožnem sodišču začel kazenski postopek zoper pulmologa Damjana Birtiča. Tožilstvo mu očita malomarno zdravljenje v šempetrski bolnišnici med julijem 2012 in majem 2013, zaradi česar je Petrović umrl. Zdravnik krivde ni priznal, svojo nedolžnost pa bo dokazoval na glavni obravnavi, ki naj bi se predvidoma začela spomladi.

Bolnik ni bil obravnavan optimalno

Na novogoriškem okrožnem tožilstvu so obtožbo zoper pulmologa spisali s pomočjo številnih dokazov, ki so jih pridobili v preiskavi. Med njimi je tudi izvedensko mnenje specialistke pulmologinje Zlate Remškar. Ta je v mnenju, ki ga je pripravila na zaprosilo šempetrske bolnišnice, zapisala, da bolnik ni bil obravnavan optimalno. “Nerazumljivo je, da se je kar leto dni vztrajalo pri diagnozi pljučnega infekta desnih pljuč,” je menila med drugim. Raka namreč pri Petroviću niso odkrili eno leto.

Po mnenju tožilstva je 45-letni zdravnik Damjan Birtič iz Goriških brd pri zdravljenju Petrovića ravnal malomarno. V obtožbi, ki je lani postala pravnomočna, je zapisalo, “da se v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke niti ni poslužil nobene invazivne diagnostične preiskave pljuč niti ni pacienta napotil na terciarno raven, zaradi česar je napačno vztrajal pri diagnozi pljučnega infekta in je zato obstoječa bolezen rak ostala neodkrita leto dni, ko je bilo za pacienta že prepozno.”

Obramba predlaga izvide iz leta 2009

Obdolženec je že v preiskavi vseskozi zanikal krivdo, to pa je potrdil tudi na včerajšnjem predobravnavnem naroku. “Absolutno zavračam krivdo zaradi malomarnega zdravljenja,” je dejal sodniku Igorju Majniku, potem ko je zatrdil, da obtožbo razume. Medtem ko tožilka Ana Radovanović Širok ni imela dodatnih dokaznih predlogov poleg tistih, ki jih je že navedla v obtožbi, pa je obtoženčev zagovornik odvetnik Bruno Krivec, ki trdi, da je Birtič ves čas ravnal vestno, strokovno in v skladu z zdravstveno doktrino, sodišču med drugim predlagal, naj v dokazne namene pridobi določeno zdravstveno dokumentacijo pokojnika iz leta 2009, ki naj bi izkazovala, da Birtič, glede na stanje pacienta, bronhoskopije leta 2012 ni smel opraviti, ker naj bi bila za pacienta usodna. Tožilka se s predlogi ni strinjala, označila jih je za zamegljevanje zadeve.

Kazensko ovadbo vložil Petrović

“Mojemu očetu v domači bolnišnici poleg osnovnega slikanja niso opravili nikakršnih dodatnih preiskav (na primer bronhoskopije), ki bi pokazale pravilno diagnozo in bi se lahko uspešno pozdravil. Njegova bolezen bi imela ob pravočasnem odkritju dobro prognozo in bi bil danes še živ,” vseskozi meni pokojnikova hči Polona Petrović. “Očeta smo na Golnik, tamkajšnjo kliniko za pljučne bolezni in alergijo, pripeljali šele julija 2013 in dobesedno doživeli hladen tuš. Po treh dneh preiskav so nam namreč sporočili, da ima moj oče tako razvitega pljučnega raka, da mu ne morejo več pomagati,” je pred časom povedala za Primorske novice. “Vprašali so nas, kje smo bili do sedaj, in nas napotili naravnost na ljubljanski onkološki inštitut, a očetu žal ni bilo več pomoči. Le bolečine so mu lahko lajšali s paliativnim obsevanjem,” je dodala in povedala, da je njen oče manj kot mesec dni pred smrtjo proti pulmologu Birtiču vložil kazensko ovadbo.

“Želel si je namreč, da takšnega neustreznega zdravljenja ne bi doživel noben pacient več.” Odvetnik Krivec je včeraj po naroku še dejal, da gre v tem primeru za visoko strokovno vprašanje z medicinskega področja, Polona Petrović pa nedvomno pričakuje pozitiven razplet. Ne verjame, da bi izvidi iz leta 2009 lahko kakorkoli pripomogli pri ugotavljanju resnice.

Vzporedno se na novogoriškem sodišču odvija tudi pravdna zadeva, v kateri svojci pokojnega Petrovića za odškodnino v višini 354.000 evrov tožijo šempetrsko bolnišnico, ker trdijo, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno, tam pa očitke zavračajo. Tožbo so vložili po tistem, ko je zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.


Najbolj brano