Od 25 hotelov v Portorožu so jih 17 izven sezone zaprli

“Zapiramo svoja vrata za kratko zimsko spanje,” so nedavno napovedali v hotelu Kempinski Palace Portorož in se tako pridružili večini hotelov v piranski občini, ki jih zapirajo v času nizke turistične sezone. Trenutno je od 25 hotelov v Portorožu zaprtih 17.

V portoroškem turističnem združenju si prizadevajo za povečanje  nočitev izven glavne turistične sezone.  Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA
V portoroškem turističnem združenju si prizadevajo za povečanje nočitev izven glavne turistične sezone.  Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA

PORTOROŽ, PIRAN > Kempinski Palace Portorož, ki je v rokah srbskega podjetnika Miodraga Kostića, bodo znova odprli marca. Lansko leto opisujejo kot poslovno izjemno uspešno, med odmevnejšimi dogodki, ki so jih gostili, pa omenjajo dogodke, povezane z avtomobilizmom, vinom in kulinariko ter številne romantične poroke.

Pričakovanje šolskih počitnic

“Od šestih hotelov imamo čez zimo ves čas odprta vsaj dva ali tri. Vseh hotelov nikoli ne zapremo, saj je zasedenost tudi med zimo zaradi pestre in celovite termalne ponudbe Term Portorož ves čas zadovoljiva,” pove Petra Črnivec v imenu LifeClass Hotels & Spa . Kot še doda, so bili med božičnimi in novoletnimi prazniki skoraj povsem polni, za prihajajoče šolske zimske počitnice pa sta dva hotela, ki bosta odprta, že mesec dni prej več kot polovico zasedena.

Odprti hoteli v piranski občini:

> Hotel Oleander,

> Hotel Apollo

> Grand hotel Portorož

> Hotel Piran

> Hotel Marko

> Residence Marina

> Hotel Svoboda

>Hotel Marita

Po besedah Petre Baruca Zabukovec bodo Hoteli Bernardin že konec tega meseca spet odprli Salinero Resort v Strunjanu, v začetku februarja hotel Histrion in teden dni kasneje še San Simon resort. Grand hotel Bernardin pa ostaja do marca zaprt zaradi prenove. Kot pojasni, imajo nekaj povpraševanja že februarja in marca tako zaradi zimskih počitnic kot velikonočnih praznikov, prejemajo pa tudi že zgodnje rezervacije za poletje.

V hotelski verigi Remisens, v lasti hrvaške družbe Liburnia Riviere Hoteli - kamor med drugim spadata tudi Metropol in Lucija - svojih poslovnih odločitev o zaprtju vseh hotelov v tem času, ne komentirajo.

Cilj je celoletni turizem

“Na destinaciji Portorož in Piran stremimo k vzpostavitvi celoletnega turizma. Želimo si, da bi bili hoteli odprti 365 dni na leto, saj lahko veliko ponudimo tudi izven glavne turistične sezone. Nismo destinacija, kot je denimo Rimini, kjer se 95 odstotkov hotelov pozimi zapre,” povedo v portoroškem turističnem združenju, ki ga vodi mag. Igor Novel. Kot nadalje pojasnijo, nekateri hoteli zaprejo svoja vrata zaradi optimizacije stroškov, mnogi lastniki pa se v zimskih mesecih odločijo za prenovo ali osvežitev hotelov.

V piranski občini so imeli lani sedem odstotkov več hotelskih nočitev kot leto poprej. Gostje so bili v dobrih dveh tretjinah tujci, med katerimi je bilo največ Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. “Naš izziv je zagotovo povečanje števila nočitev izven glavne turistične sezone. Dobro sodelujemo s turističnim gospodarstvom na področju kongresnega turizma, ki je v porasti in ima velik potencial,” navedejo. Med odmevnimi lanskimi dogodki omenijo letno generalno skupščino Lufthansa City Center General Assembly (1500 nočitev) in kongres zveze čeških agencij (600 nočitev).

Letošnje novosti v Portorožu pa bodo prenovljen Grand hotel Bernardin, že odprti Café Central in restavracija Salina (zadnje oboje Lifeclass Hotels & Spa). Nova pridobitev na področju športnega turizma pa bo tudi Dom vodnih športov na Bernardinu.


Najbolj brano