Ne čuti se krivega za smrt delavca

Dobri dve leti po delovni nesreči, ki se je zgodila v naselju Dombrava, ko je s strehe industrijskega poslopja padel delavec in utrpel hude poškodbe, je pred sodnika novogoriškega sodišča stopil Boštjan B. iz okolice Nove Gorice. Dejal je, da se ne čuti krivega za nesrečo, za posledicami katere je po dveh mesecih delavec umrl.

Delavec je na strehi stopil na del dotrajane  kritine in  padel. Foto: Leo Caharija
Delavec je na strehi stopil na del dotrajane kritine in padel. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Delovna nesreča v naselju Dombrava se je zgodila 26. oktobra leta 2015 dopoldne pri menjavanju stare strešne kritine na hali enega od tamkajšnjih podjetij. 53-letni delavec naj bi pri delu stopil na del dotrajane plastične kritine, ki se je udrla pod njegovo težo, tako da je padel z višine približno sedmih metrov v notranjost hale podjetja in si pri padcu huje poškodoval glavo.

Reševalci so huje poškodovanemu delavcu na kraju nesreče nudili prvo pomoč in ga odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Po dveh mesecih pa je delavec umrl. Izvedenec medicinske stroke naj bi v preiskavi ugotovil, da naj bi delavec umrl zaradi poškodb, ki jih je utrpel v delovni nesreči.

Na novogoriškem tožilstvu so obtožbo zato spisali zoper Boštjana B. iz okolice Nove Gorice in podjetje Kern strešni sistemi, za katerega je delavec delal. Za nesrečo naj bi bil odgovoren Boštjan B. Obtoženemu in podjetju tožilstvo očita kaznivo dejanje ogrožanja varnosti pri delu, na predobravnavnem naroku pa, kljub predlogu tožilstva, da bi v primeru priznanja krivde zanju predlagala nizki pogojni kazni, nihče ni priznal krivde.

Boštjan B. je sodniku dejal, da razume obtožbo in zatrdil, da je nedolžen. To bo skušal dokazati na glavni obravnavi, ko bo sodišče izvedlo tudi potrebne dokaze. Tožilstvo je predlagalo, naj sodišče postavi izvedenca za varstvo pri delu, obramba, ki se je pritožila na sklep o uvedbi preiskave, nato pa vložila tudi ugovor zoper obtožbo, se s tem ni strinjala in je predlagala, naj sodišče pridobi vso zdravstveno dokumentacijo pokojnega delavca, saj meni, da izvedenec v preiskavi za pripravo mnenja ni imel na razpolago vseh dokumentov.

Obramba še meni, da niso ugotovljeni dejanski vzroki smrti oškodovanca. V novem mnenju bi izvedenec ob pregledu vse dokumentacije tako lahko razjasnil vzroke za smrt. “S tem bi ugotovili vzročno zvezo med očitanimi dejanji in dejanskim stanjem,” je menila odvetnica obdolženega Eva Zabukovec, ki je dodala še, da obdukcija pokojnega ni bila narejena. Enake predloge je podala tudi odvetnica podjetja.


Najbolj brano