V novo leto z novima partnerjema

Januar je pri koncu in začenjamo novo poglavje v akciji Osebnost Primorske. Primorskim novicam, Radiu Koper in Televiziji Koper sta se kot prireditelja pridružila še Primorski dnevnik in Radio Trst A. Glasovi komisije vseh petih medijev bodo skupaj z glasovi bralcev in poslušalcev določili, kdo bo prvi zmagovalec v letu 2018. Za naziv mesečne osebnosti Primorske se potegujejo maestro Stojan Kuret, dobra vila Sibila Peternelj in Petra Kovačič, prva Slovenka med Dunajskimi filharmoniki.

“Mogoče se še prepozno vključujemo v ta projekt. Na vaši strani - čeprav je grdo rečeno na vaši ali naši strani - ste v vseh letih pokazali izjemno pozornost do našega prostora. To ima za nas, ki živimo v Italiji, posebno težo in zelo nas veseli, da se polnopravno vključujemo v primorski prostor,” je ob pridružitvi akciji povedal odgovorni urednik Primorskega dnevnikaAleksander Koren ter tudi v imenu Radia Trst A povabil bralce in poslušalce, da glasujejo za izbranega kandidata. Tokrat so na voljo trije.

Tržačan Stojan Kuret velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov. S svojo karizmo navdušuje generacije pevcev in poslušalcev, vse od srede 70. let, ko je v Trstu ustanovil Mladinski zbor Glasbene matice in ga več let tudi uspešno vodil. Tej pozitivni izkušnji so sledile druge: vodil je APZ Tone Tomšič, s katerim je požel odmevne rezultate, leta 2002 tudi veliko nagrado Evrope. Vokalno akademijo Ljubljana je z veliko nagrado Evrope popeljal na evropski zborovski Olimp. Njegov repertoar je trdno zakoreninjen v domači kulturni zakladnici, posebno blizu mu je opus tržaškega skladatelja Marija Kogoja. Javni sklad za kulturne dejavnosti mu je zato podelil najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture, zlato plaketo za življenjsko delo.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 1. februarja, opoldne.

> Do srede, 31. januarja, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Glasovnice v uredništvu Primorskega dnevnika v Trstu in Gorici zbirajo do srede, 31. januarja, opoldne. Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske.

> Na Radiu Trst A lahko svoj glas oddate na elektronskem naslovu programi.slo@rai.it.

Brika Sibila Peternelj vse leto zbira darila, da bi decembra razveselila otroke drugih. Že v otroštvu je denar, ki ga je dobila od staršev, namenila nakupu hrane za zapuščene živali ali sendvičev za brezdomce. Ko se je zaposlila, je z zbranim denarjem kupovala darila in jih na skrivaj puščala pred vrati hiš. Kasneje jih je raje nosila otrokom v bolnišnice in vrtce. Kamorkoli je prišla, so je bili veseli. Takim nakupom namenja regres in vsak mesec del plače. Obiskala je več vrtcev in obdarila male bolnike v šempetrski bolnišnici, letos prvič pa tudi otroke na otroškem oddelku ljubljanskega kliničnega centra. Prijateljice so ji že ponudile pomoč in predlagale ustanovitev društva, a se Sibila Peternelj za ta korak ni odločila.

27-letna violinistka Petra Kovačič je po dveh letih igranja v zasedbi slovitih Dunajskih filharmonikov nastopila na tradicionalnem novoletnem koncertu v dunajski Zlati dvorani. Koncert prek televizijskih ekranov spremlja dobrih 50 milijonov gledalcev v več kot 90 državah po vsem svetu. Za doživetje tega spektakularnega dogodka v živo pa je treba imeti kar nekaj sreče: po prijavi namreč izžrebajo tiste, ki lahko kupijo vstopnice. Petra Kovačič je prva Slovenka in šele štirinajsta ženska v tem orkestru s 175-letno tradicijo. Postati član Dunajskih filharmonikov je seveda cilj, a hkrati začetek, saj je treba prestati zahtevno preizkusno dobo, pravi Tolminka, in doda, da se je ob vključitvi v prestižno glasbeno družino počutila, kot bi hodila po oblakih.


Najbolj brano