Enotnega mnenja o festivalih ne bo

Tolmin je s številnimi poletnimi festivali posebnost ne le v slovenskem, temveč tudi v širšem prostoru. Druženje obiskovalcev prinaša ekonomske, okoljevarstvene, sociološke in še mnoge druge izzive. Enotnega mnenja med domačini v povezavi s festivali ni pričakovati. Številni so za, nekateri proti. Mnogi pa se sprašujejo, kakšne bodo posledice načrtovane gradnje tolminske obvoznice mimo glavnega prizorišča na sotočju Soče in Tolminke.

Festivali prinašajo v Tolmin denar.  Popestrijo utrip v mestu, a tudi obremenijo okolje.  Foto: Neva Blazetič
Festivali prinašajo v Tolmin denar. Popestrijo utrip v mestu, a tudi obremenijo okolje.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Pred nami je izziv usklajevanja interesov organizatorjev, turističnih ponudnikov in širše lokalne skupnosti oziroma občanov, ki se morajo, tega se zavedamo, sprijazniti tudi s kakšno manj ugodno posledico poletnega dogajanja,” je lani napovedal tolminski župan Uroš Brežan. Posledica tega je študija, s katero so poskušali razkriti vpliv festivalskega fenomena in začrtati smernice za naprej.

Kako s festivali usklajeno naprej?

Po dveh desetletjih tradicije festivalov z največjim Metaldaysom, ko se julija v Tolminu s 4000 prebivalci zbere druščina najmanj 12.000 prišlekov iz vsega sveta, bo Občina Tolmin zastavila upravljanje s pojavom festivalov. V ta namen je naročila študijo o vplivih festivalov, ki so jo pripravili na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije.

Matej Makarovič in njegovi sodelavci so s pomočjo telefonske ankete, skupinskih in individualnih intervjujev opravili raziskavo javnega mnenja o pogledu lokalnega prebivalstva na festivalski turizem ter analizirali ekonomske učinke in okoljsko obremenitev širšega območja. Delo je potekalo od oktobra do decembra. Predstavili jo bodo na javni obravnavi v ponedeljek, 5. februarja, ob 17. uri, v tolminskem Kinogledališču. Tam bo priložnost za razpravo, na osnovi katere bodo oblikovali sklepe, ki jih bo obravnaval občinski svet.

Izsledki raziskave so pričakovani

Anketarji so klicali 2312 telefonskih številk, odziv je bil 17-odstoten. To pomeni, da podatki temeljijo na odgovorih 410 ljudi. Šlo je v glavnem za moške in ženske (uravnoteženo zastopane), stare nekaj nad 50 let. Vzorec torej ni bil velik.

Kot je možno razbrati iz analize, anketiranci festivale ocenjujejo kot pozitivne za turistično in kulturno dogajanje. Grobo povzeto tudi menijo, da vplivi na naravno okolje niso zaskrbljujoči. So pa v anketi ugotovili, da prevladujejo tisti, ki menijo, da noben festival ne bi smel onemogočati dostopa do bregov Soče in da bi morali biti Tolminci bolj vpleteni v turistično ponudbo teh prireditev. Tudi to je bilo že večkrat izpostavljeno. Raziskava pa obenem razkriva, da domačini niso naklonjeni temu, da bi morali festivalsko območje bistveno omejiti. Še veliko je drugih izsledkov, ki jih bodo domačini lahko komentirali na javni razpravi in prispevali svoje poglede nanje. Pričakovati je tudi različne poglede na vpliv načrtovane obvoznice. Po napovedih direkcije za infrastrukturo jo bodo začeli graditi konec leta. Bolj verjetno pa se bo to zgodilo prihodnje leto.


Najbolj brano