Vhod v mesto bo varnejši

V Ajdovščini bodo spomladi kar na dveh glavnih mestnih ulicah spremembe. Križišče Idrijske ceste z Lavričevo ulico in Ulico Bazoviške brigade bodo razširili in vanj postavili otok za umirjanje prometa. Na Goriški cesti pa, kot je znano, gradijo krožišče.

Nepregledno križišče na Idrijski cesti bodo razširili.  Foto: Alenka Tratnik
Nepregledno križišče na Idrijski cesti bodo razširili.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovci že nekaj let opozarjajo na nevarno križišče na Idrijski cesti, ki je ena od glavnih vpadnic v mesto. Ker je tu tudi šolska pot do OŠ Šturje, so že pred časom predlagali več posegov, vključno s prestavitvijo prehodov za pešce. Občina je naložbo uvrstila v letošnji proračun. Dela bodo stala 145.000 evrov, opravilo jih bo podjetje Stopar, končali naj bi jih do konca aprila.

Po projektu bodo križišče Idrijske ceste z Lavričevo ulico in Ulico Bazoviške brigade delno razširili in na sredini postavili otok za umirjanje prometa. Nanj bodo namestili svetlobne signale, ki bodo voznike opozarjali k večji previdnosti ob vstopu v mesto oziroma v območje s povečanim številom ranljivejših udeležencev v prometu. Na cestišču bodo zarisali tudi nova prehoda za pešce. Med gradnjo bo na cesti polovična zapora, po prenovi pa bo, so še povedali v upravi občine, hitrost čez križišče omejena na 40 kilometrov na uro.

Na drugi strani mesta, na Goriški cesti pri pokopališču, pa so jeseni začeli graditi krožišče. Dela je v zadnjem mesecu precej krojilo vreme, a kljub temu po pojasnilih odgovornih dobro napredujejo. Dodatna težava je tudi talna voda. “Ta je ovira, saj gre pri prestavljanju komunalne infrastrukture v glavnem za dela pod nivojem zemljišča. Delavci se trudijo, da ob ugodnem vremenu postorijo čim več, kar se vidi že na prvi pogled. Poseben logistični zalogaj predstavlja prestavitev transformatorske postaje. Družba Elektro Primorska je že kupila novo opremo, preden bodo porušili staro postajo, pa je treba urediti vse prevezave,” je pojasnil predstavnik za odnose z javnostjo na občini Edvard Pelicon.

Kot je še povedal, bodo krožišče po zaključku glavnih gradbenih posegov dokončali po kosih, da bo Goriška cesta odprta za promet.

Zaprli pa bodo odsek Gregorčičeve ulice mimo pokopališča. Tudi to naložbo bodo po napovedih končali v aprilu.


Najbolj brano