Nadzor tira ali drobtinic?

Danes bo posebna medresorska vladna skupina objavila poziv za člane projektnega sveta za civilni nadzor nad projektom drugi tir. Tako je napovedal državni sekretar Jure Leben. Projektni svet lahko ustanovijo in začne delovati, tudi če usoda zakona o drugem tiru še ni znana.

Jože P. Damijan Foto: Bor Slana
Jože P. Damijan Foto: Bor Slana

LJUBLJANA > Nad gradnjo drugega tira bo poleg računskega sodišča in protikorupcijske komisije bdel tudi projektni svet za civilni nadzor. Ustanovila ga je vlada konec lanskega novembra in ni predviden z zakonom o drugem tiru. Ustavna presoja referendumske zakonodaje, povezane z referendumom o zakonu o drugem tiru, tako na sestavljanje te komisije ne vpliva. Ostaja pa vprašanje, ali bo takšna komisija sploh lahko kakorkoli vplivala na potek projekta.

Svojo kandidaturo je potrdil Emil Milan Pintar iz koalicije civilne družbe Sinteza, ki verjame, da je odločitev vlade za ustanovitev projektnega sveta pomemben precedens za vse infrastrukturne projekte. “Pri drugem tiru številna vprašanja še niso rešena, denimo nikoli nismo dobili zadovoljivih odgovorov, zakaj je sploh potrebna udeležba Madžarske. Pomemben bo tudi nadzor izbora izvajalcev, tako da bo imel projektni svet veliko dela,” pravi Pintar.

Povsem drugače je prepričan ekonomist Jože P. Damijan, ki se s projektom drugi tir ukvarja že več let, a zagotovo ne bo kandidiral, ker ga, kot pravi, ne zanimajo nadzorniške funkcije, ki so a priori namenjene temu, da dajejo legitimiteto projektu, ki je v osnovi napačno zasnovan. “S članstvom in plačanimi nadzorniškimi mesti bodo samo kupili lahkoverne predstavnike civilne družbe, da podpirajo projekt in da imajo kvazi ex-post vpogled v dele dokumentacije,” poudarja Damijan. S Pintarjem je sodeloval v nekdanjem Svetu za civilni nadzor projekta drugi tir, a so se akterji razšli. “Ex-post nadzor, za katerega so se tako zavzemali nekateri nekdanji kolegi, je praktično nepomemben, ker so ključne odločitve glede trase in finančne konstrukcije sprejete že prej,” pravi Damijan. “Zdaj se lahko privarčuje le še nekaj milijonov ali nekaj deset milijonov evrov pri bolj transparentni izbiri izvajalcev. Ampak nekateri nekdanji kolegi tega niso in nočejo razumeti, pač pa se raje pustijo plačati za to, da požegnajo netransparentnost in neracionalnost v fazi priprave projekta, da nato lahko pazijo na drobtinice pri razdeljevanju izvedbenih del,” meni Damijan.

Projektni svet bo imel devet članov: enega bo predlagal minister za infrastrukturo, osem jih bo izbranih na javnem pozivu. V izboru bo sodeloval predstavnik ministrstva za finance, ministrstva za infrastrukturo in predstavnik komisije za preprečevanje korupcije, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Imenovala pa ga bo vlada in Leben upa, da bo ustanovna seja februarja.


Najbolj brano