Mladi Hrvat povzročil dramo na mejnem prehodu

Včeraj dopoldne se je na mednarodnem mejnem prehodu Dragonja dogajala prava drama. Novico o tem, da je mejni prehod zaprt zaradi kaznivega dejanja, je najprej objavil prometno informacijski center, na policijski upravi pa so kmalu zatem potrdili, da je policist na avtobusu našel sumljiv predmet, ki bi lahko bil tudi eksplozivna naprava.

Pripadniki enote za bombno  zaščito so  sumljivo napravo 
pregledali tudi z rentgenom in ugotovili, da v njem ni 
eksploziva. Foto: PU Koper
Pripadniki enote za bombno zaščito so sumljivo napravo pregledali tudi z rentgenom in ugotovili, da v njem ni eksploziva. Foto: PU Koper

DRAGONJA > Malo pred 12. uro so mejni prehod ponovno odprli, avtobus s potnikom manj pa je nadaljeval pot proti Trstu.

Namenjen je bil v Ljubljano

Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, je popoldne pojasnil, da so policisti zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom prijeli 22-letnega hrvaškega državljana, doma z območja Poreča, ki se je na mejni prehod ob 7.45 pripeljal kot potnik v hrvaškem avtobusu na redni potniški liniji. Poleg dveh voznikov je bilo na avtobusu še osem potnikov, med njimi tudi 22-letnik, ki je malo po 5. uri na avtobus vstopil na območju Rovinja, namenjen pa je bil v Ljubljano. S kakšnimi nameni, so včeraj še ugotavljali.

Jurič je pojasnil, da so policisti kot običajno pregledali potnike, njihovo prtljago in vozilo. Policist je med pregledom avtobusa pod sedežem 22-letnega potnika opazil skrit sumljiv predmet. Potegnil ga je izpod sedeža in ugotovil, da gre za usnjen črn hlačni pas, na katerega je bilo pritrjenih deset valjastih zavitkov, oblepljenih z rjavim in črnim lepilnim trakom ter povezanih z žico. Policist je posumil, da bi lahko potnik pod sedež skril eksplozivno napravo, zaradi varnosti potnikov, ki jih je dogajanje bržkone pretreslo in prestrašilo, in zaposlenih na mednarodnem mejnem prehodu je pas z zavitki odnesel z avtobusa.

22-letnega potnika, ki je potrdil, da je pas njegov, so pridržali, mejni prehod so takoj zaprli za ves promet, iz objekta pa so evakuirali vse zaposlene. Promet do mejnega prehoda so policisti preusmerjali že v križišču v Dragonji, osebna vozila so preusmerjali na mejni prehod Sečovlje, vozniki tovornjakov pa so morali počakati na razplet na mejnem prehodu.

Kakšen motiv je imel?

Tja so poklicali policiste oddelka za protibombno zaščito iz specialne enote policije, ki so zasežene predmete pregledali, tudi z rentgensko napravo, in kmalu ugotovili, da ne gre za nevarne predmete, temveč da so na pasu le prazne pločevinke, ki so dajale videz improvizirane eksplozivne naprave. Med prtljago osumljenega so našli še daljši nož in druge predmete. Jurič je povedal, da koprski kriminalisti, ki so prevzeli postopek z 22-letnikom, še ugotavljajo, kakšen namen je imel in kam natanko je bil namenjen. “Zanima nas predvsem motiv osumljenega, zakaj si je pripravil ta predmet,” je dodal Jurič. Povezali so se tudi s policisti istrske policijske uprave iz Pulja, ki so takoj začeli preverjati na njihovem območju. Hrvaškim policistom osumljeni ni znan kot storilec kaznivih dejanj, so ga pa menda že obravnavali zaradi nasilja v družini.

Kriminalisti 22-letnika po ugotovitvi, da ni imel eksploziva, obravnavajo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, za katerega je zagroženo do pet let zapora. Osumljenega bodo predvidoma danes odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku koprskega okrožnega sodišča.


Najbolj brano