Manj sendvičev in presladkih, mehurčkastih pijač

V enoti Srednje šole Izola v mestu, kjer že vrsto generacij kalijo bodoče kuharje in natakarje, se ta teden osredotočajo na šport in zdravo prehrano. Od nedelje pa vse do jutri namreč gostijo v sklopu projekta Šport in zdrava prehrana za integracijo programa Erasmus plus 30 dijakov in njihovih mentorjev iz Italije, Nizozemske in Španije.

Španski, nizozemski in italijanski  dijaki so skupaj  oblikovali energijske ovsene kroglice.   Foto: Mirjana Cerin
Španski, nizozemski in italijanski dijaki so skupaj oblikovali energijske ovsene kroglice.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Zanimivo pri tem je, da se dijaki, ki so povečini stari 16 let, na svojih šolah ne učijo kuhati, servirati ali streči, saj obiskujejo splošne ali tehnično-naravoslovne programe. V Izoli pa sodelujejo s približno 30 učenci srednje šole in njihovimi učitelji praktičnega pouka kuharstva oziroma strežbe, med katerimi so Branko Miklobušec, Milica Živkovič in Irena Ličen.

“Cilj projekta je spremeniti sodelujoče šole v okolje, ki bo spodbujalo zdravje in dobro počutje dijakov in s tem zagotavljalo njihovo socialno vključenost. V projekt so vključene šole Iz italijanskega Jesija (iz province Ancona), nizozemskega Schijndela (iz južne pokrajine North Brabant) in španske Cambre (iz severne province Coruñ > a),” pojasnjuje ravnateljica Adelija Perne. Dijakom so pripravili tudi bogat kulturni program in ekskurzije po državi. V sredo so obiskali Škocjanske jame in kmetijo v Narinu, danes bodo Bled. Na spored so uvrstili tudi ogled Pirana in Kopra, kamor so se podali peš po stari obalni cesti.

Namesto sendvičev

Ob našem obisku so mladi pripravljali zdrave prigrizke in smutije. Nastalo je sedem prigrizkov: energijske ovsene kroglice, mafini z brusnicami, namaz iz jajčevcev z avokadom in olivnim oljem, pečena čičerika, kokice, albuminska skuta z bučnimi semeni na ajdovem kruhu z orehi, perutninski obloženi kruhki in deset smutijev. Kasneje so pripravili še dve različici zdravega kosila.

Pri Primorcih se lahko je še bolje kot pri Italijanih

Prav to, da so prehodili devet kilometrov ob morju, se jim je zdelo zelo lepo, pravi Serena Mercuri iz okolice Ancone, bodoči laboratorijski tehnik, ki si želi študirati medicino. Primorce opisuje kot “zelo gostoljubne in prijazne”, pri katerih “se je tako dobro kot v Italiji ali pa še bolje, ko uporabijo sveže pridelke”. Se torej njena generacija zaveda pomena zdrave prehrane, jo vprašamo. “Eni se, drugi ne, vendar prevladujejo prvi.” Sama prisega tudi na gibanje, skupaj z bratom dvojčkom se ukvarja s športnimi plesi latinskih in ameriških zvrsti.

Kot državna prvaka pazita na prehrano. Jesta pet obrokov dnevno; tri glavne in dve malici. Sama zjutraj začne z mlekom in dvema prepečencema ali popečenima kruhkoma, namazanima z marmelado. “Vnos glutena zmanjšam z žličko ovsenih ali pirinih kosmičev,” navaja. Za kosilo in večerjo si privošči testenine z ribo ali mesom, zelenjavo in sadež (lahko tudi kakšno rezino kruha), pri večerji daje prednost mesu ali ribi. Za malico pa si pripravi “sadje, jogurt ali dva koščka biskvita z rižem”. Dopoldanska malica je nekoliko lažja od popoldanske. Na dan spije liter in pol vode, več pa ne, “ker bi to bilo slabo za mehur”.

Mercurijevi je všeč, da so jim pripravili raznolike aktivnosti in so jih najprej popeljali v telovadnico. Na delavnicah zdrave prehrane je sodelovala pri pripravi smutija.

Pikantna solata kot smuti

Tri dijakinje z Nizozemske smo zmotili, ko so ravno v mešalnik stresale koščke paprike in kumarice, sirni namaz in dolile malo kisa, jogurta ter tabaska. Za oranžno zmes, ki je nastala, je Anouk Velthuis, dijakinja-naravoslovka, priznala, da je nekoliko pikanten smuti, ki so ga poimenovali “Spicy salad”, “Pikantna solata” torej. Okus ji je bil všeč, ker ima rada začinjeno hrano. Tudi ona prisega na zdrave obroke in šport, saj igra nogomet. Pri nas pa ji je zelo všeč, “ker je tako drugače kot na Nizozemskem”. Ta drugačnost jo je očarala že pred dvema letoma, ko je prvič obiskala Slovenijo in videla tudi prestolnico.

Skupino mladih Nizozemk je vodila dijakinja 3. letnika gastronomije Nina Fatur, doma iz Zagorja pri Pivki. Pogovarjale so se v angleščini, prisluhnile so vsem njenim napotkom.

“Od šestih dni dva dneva namenjamo pripravi enostavnih, a zdravih obrokov in napitkov, da si jih bodo mladi doma lahko sami pripravili in bodo manj posegali po sendvičih, čipsu in presladkih, mehurčkastih pijačah,” je jasna Pernetova, sicer presenečena nad pozitivnim odnosom mladih.


Najbolj brano