Za uspešnejše reševanje psiho-socialnih stisk

V izolski občini nudijo osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom psihoterapevtsko pomoč od septembra leta 2013. Izvaja jo koprski Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše. V tem obdobju še deluje v prostorih večnamenske športne dvorane Livade, kmalu pa se bo preselil v Koprsko ulico.

 Ko bodo priskrbeli opremo, bodo psihoterapevtsko dejavnost izvajali na Koprski 22.   Foto: Mirjana Cerin
Ko bodo priskrbeli opremo, bodo psihoterapevtsko dejavnost izvajali na Koprski 22.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Lani je svetovanje pri reševanju psiho-socialnih stisk potrebovalo 67 izolskih otrok in mladostnikov. Psihoterapevtsko dejavnost so začeli izvajati na pobudo ravnateljic izolskih osnovnih šol. Že od začetka jo opravlja psihologinja, psihoterapevtka in supervizorka Nerina Bonassin Battelli, dvakrat na teden v Izoli (ob ponedeljkih in petkih od 8.30 do 15.30) ter enkrat na teden v Kopru.

V Izoli so ji prostor najprej ponudili na OŠ Livade z Majo Cetin na čelu. Bonassin Battellijeva je svetovala v večnamenski športni telovadnici Livade, kjer pa se je izkazalo, da prostor zaradi hrupa ni primeren. Zatem so dejavnost preselili na drugi konec večnamenske športne dvorane, na sedež tabornikov. Ob koncu leta pa je občina za psihoterapevtsko dejavnost zagotovila poslovni prostor na Koprski 22. Opremili ga bodo s pomočjo Lions cluba Izola, ki ima 27 članov, tudi iz drugih občin, ne samo izolske, in ga vodi Miran Hrovatin. Konec lanskega leta so podpisali pismo o nameri o zagotovitvi ustreznih pogojev za delovanje svetovalnega centra v Izoli.

Jutri bodo zbirali denar

Za opremo novega prostora bodo Lionsi zbirali denar v petek ob 19. uri v portoroškem Avditoriju, ko bo imela zdravnica Sanela Banović predavanje Objem je darilo, objem je zdravilo in bo nastopil Slavko Ivančić. Banovićeva je zaposlena na gastro-enterološkem oddelku ljubljanskega Kliničnega centra, delo pa združuje z izobraževanjem na področjih, kot so psihologija, psihoterapija in tradicionalna kitajska medicina. Zanima jo vpliv sreče in zadovoljstva na psiho-fizično zdravje ter hormonsko ravnovesje.

Denar za njegovo delovanje od septembra 2013 zagotavlja občina. Prvo leto je namenila 21.900 evrov, od leta 2015 pa daje 30.925 evrov na leto.


Najbolj brano