Tradicija in novi obrazi

Primorska (p)ostaja vodilna šahovska krajina. Poleti je napovedan odmeven turnir v Portorožu, že po tradiciji pa šahovsko leto odpira 23. Hit open v Novi Gorici. Svečana otvoritev bo v petek ob 16.30 v dvorani Pinta Hotela Perla, kjer se bodo pol ure kasneje začele partije prvega kroga.

Včeraj so predstavili 23. Hitov šahovski turnir.  Foto: Aleš Sorta
Včeraj so predstavili 23. Hitov šahovski turnir.  Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Nekatere stvari se ne spreminjajo. Tudi novogoriški turnir ostaja trdno zasidran v šahovskem koledarju. Čeprav so se prireditelji že spogledovali z mislijo, da bi ga morda umestili v zgodnji poletni ali jesenski termin, so ostali pri preverjeni formuli. Tudi letos se bo začel zadnji januarski petek.

“Na seznamu odprtih turnirjev, ki jih objavlja svetovna šahovska zveza, je januarja 54 turnirjev. Istočasno z novogoriškim jih bo potekalo še pet, kar pomeni, da je termin kar posrečen. Tudi nagradni sklad 6000 evrov je zelo soliden. Po višini je enajsti med 54 turnirji. Velemojstri sami povprašujejo po turnirju in se radi vračajo, kar dokazuje, da se je z leti lepo uveljavil,” je povedal Štefan Krapše, že stalni član v organizacijskem odboru. Na 23. izvedbi šahovskega turnirja, ki bo razdeljen na tekmovalno A in razvojno B raven, se obeta množična udeležba. Presegla naj bi številko 120.

Spored novogoriškega turnirja: 26. januar - 1. krog (17), 27. januar - 2. in 3. krog (10 in 17), 28. januar - 4. in 5. krog (10. in 17); 29. januar, - 6. krog (17), 30. januar - 7. krog (17), 31. januar - 8. krog (17), 1. februar - 9. krog (15).

Za kakovost bo poskrbelo devet šahistov z najvišjim nazivom, ki imajo sicer v povprečju nekoliko nižji rating. Med velemojstri ni igralca iz cenjenega kluba 2600, lani sta bila dva. Najvišji rating, 2568 točk, bo predvidoma imel Ukrajinec Andrej Sumec. Sicer pa so med prijavljenimi velemojstri ljubiteljem šaha na Goriškem dobro znana imena. Med njimi bo tudi Tolminec Jure Škoberne (2553), ki je lani šahiral v odlični formi in mešal štrene pri vrhu. Na koncu je zaostal le za Hrvatom Zdenkom Kožulom, ki letos sicer ne bo branil prvega mesta. Bodo pa zato na Hitovem turnirju zaigrali Rusi Andrej Vorobjov, Vladimir Burmakin in Oleg Kornejev, ki je medtem prevzel špansko državljanstvo, zmagovalec iz leta 2014, Izraelec Aron Greenfeld, in Srb Siniša Dražić. Seznam šahistov z najvišjim nazivom pa zaokrožujeta še dva stara znanca novogoriškega turnirja, Marko Tratar in Matej Šebenik.

Še največja novost, povezana s turnirjem, se je zgodila na čelu organizacijskega odbora. ŠK Nova Gorica ima namreč novega predsednika. Po 17 letih je Stojana Karerja zamenjal Matjaž Lovišček. ”Dolgoročno bi si želeli število udeležencev turnirja dvigniti prek številke 200, a nočemo prehitevati dogodkov. Prav tako si bomo v klubu prizadevali za vzgojo novih velemojstrov,” je povedal Lovišček, potem ko se turnir zaradi takšnih ali drugačnih razlogov sooča s primanjkljajem domačih velemojstrov, kot so Jure Borišek, Jana Krivec, Ana Srebrnič. Gostitelji tako še največ upov polagajo v obetavnega Jurija Zamarja Kodeljo.

Na novogoriški turnir se vrača bistriški FIDE mojster Danijel Beletič, ki je imel na turnirju svetle prebliske. Stalna udeleženca sta Pirančana Valter Pregarac in Timothy Šuc in tudi Vojko Srebrnič. Od deklet bodo šahovski ljubitelji nemara še najbolj pogrešali Lauro Unuk, ki je v zadnjih letih šahirala v Novi Gorici. Morda pa si mladinska svetovna prvakinja do 18 let zadnji hip še premisli in bo prišla na turnir, kjer bo spet igrala Postojnčanka Ivana Hreščak.


Najbolj brano