V Zagreb se ne bodo vrnili

Slovenski rokometaši so končali svoje nastope na evropskem prvenstvu. Po remiju s Češko so v vodo padli vsi izračuni, povezani z vrnitvijo v Zagreb, bodisi v vlogi polfinalistov bodisi udeležencev tekme za peto mesto.

Češki vratar Tomaš Mrkva je  spravljal v obup slovenske 
rokometaše, tudi Darka Cingesarja (v modrem dresu).  Foto: STA
Češki vratar Tomaš Mrkva je spravljal v obup slovenske rokometaše, tudi Darka Cingesarja (v modrem dresu).  Foto: STA

VARAŽDIN > Če se je na tekmi s Španijo hitro videlo, da bo v Varaždinu slovenski večer, je bilo s Čehi pravo nasprotje. Izbranci Veselina Vujovića nikakor niso mogli dati v višjo prestavo. Žoga je le počasi krožila okrog obrambe tekmeca. Preveč je bilo posamičnih rešitev, in premalo izdelanih akcij, s katerimi bi raztegnili češko obrambo. Zid tekmeca je bil čvrst, a to je bilo znano že prej. Na njem so si zobe polomili Danci, ni veliko manjkalo pa bi si jih tudi Nemci.

Za povrh so tekmeci v svojih vratih imeli razpoloženega Tomaša Mrkvo, ki je v torek pokvaril makedonsko veselico, danes pa je spustil roleto tudi slovenskim rokometašem. Premešana udarna šesterka ni delovala, kot bi morala, ne v v napadu ne v obrambi, kjer bi lahko olajšala delo vratarjema. Matevž Skok, ki je začel tekmo, se ni mogel ogreti na delovno temperaturo. Stanislav Kasparek in zlasti Ondrej Zdrahala sta rešetala slovensko mrežo z zunanjih položajev in po dobrih 20 minutah so si Vujovićevi izbranci pridelali zaostanek petih golov (7:12).

Slovenija : Češka 28:28 (11:12)

Arena Varaždin, gledalcev 2873, sodnika: Fonseca in Santos (oba Portugalska).

Slovenija: Skok (2 obr,), Kastelic (10 obr.), Blagotinšek, Verdinek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 5, Janc, Potočnik 2, Cingesar 3, Zarabec 5, Bezjak 2, Žabič 1, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban, Suholežnik 1. Selektor: Veselin Vujović.

Češka: Mrkva (18 obramb), Galia (1 obr.), Hrstka 1, Bečvar 2, Landa, Horak 1, Kotrč, Kašparek 4, Stehlik, Šlachta, Petrovsky, Zdrahala 9 (2), Čip 5, Svitak, Mubenzem 3, Zeman 1. Selektor: Jan Filip.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Češka 2 (2); izključitve: Slovenija 4, Češka 12 minut; rdeča kartona: Štehlik (19), Petrovsky (30).

Slovenski selektor je najprej sklical minuto odmora, nato pa opravil še igralske rošade. V vrata je stopil eden od junakov zmage nad Španijo Urh Kastelic, ki je ob pomoči čvrstejše obrambe vendarle spremenil razvoj dogodkov na igrišču. Za napadalni pospešek je poskrbel - kdo drugi - kot Miha Zarabec, ki je povlekel za sabo tudi soigralce. Slovenski rokometaši so z delnim izidom 4:0 do odmora skoraj ujeli Čehe, ki so v prvem polčasu ostali brez dveh igralcev zaradi nevarnih posredovanj nad Markom Bezjakom.

Pričakovati je bilo, da bodo slovenski rokometaši nadaljevali v ritmu, s katerim so končali prvi polčas. V uvodnih minutah drugega dela je še bilo videti tako. Zarabec je v 36. minuti prvič na tekmi popeljal Slovenijo v vodstvo s 15:14, potem pa se je tehtnica spet nagnila na stran tekmecev. Ponovil se je scenarij iz prvega polčasa. Tudi minuta odmora ni zalegla. Čehi so spet ušli za štiri gole, a so slovenski rokometaši med 44. in 49. minuto odgovorili z delnim izidom 4:0 ter izenačili izid, pet minut pred koncem pa povedli za dva gola 25:23.

Žal prednosti niso uspeli zadržati. Čehi so v 58. minuti izenačili na končnih 28:28, v napeti končnici, kjer je bilo spet precej govora o sodnikih, pa bi se tehtnica lahko nagnila na eno ali drugo stran. Naposled so oboji ostali brez polfinala in tekme za peto mesto, ki bo po odločitvi evropske rokometne zveze, da se na prihodnje svetovno prvenstvo uvrsti le najboljša reprezentanca z evropskega prvenstva, bolj revialnega pomena.

“Upal sem, da bo tehtnico na našo stran nagnila svežina igralcev s klopi, na tekmi s Češko pa tega ni bilo. Učinek krožnih igralcev je bil katastrofalen, v napadu in obrambi smo naredili odločno preveč napak. Veliko energije smo porabili za rezultatski lov na zahtevnega tekmeca. Na sodnika se ne bom izgovarjal, a v končnici tekme sta spet sprejela nekaj spornih odločitev,” je povedal Veselin Vujović.

ASO


Najbolj brano