Pridobitev za male in velike

Danes se z žrebom nogometne lige narodov začenja nov reprezentančni red. Prijateljske tekme bodo povečini preteklost, septembra pa bo zaživelo novo tekmovanje, ki odpira tudi možnosti neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo leta 2020.

Slovenski nogometaši bodo danes izvedeli za tekmece v ligi 
narodov Foto: Primož Lovrič
Slovenski nogometaši bodo danes izvedeli za tekmece v ligi narodov Foto: Primož Lovrič

LOZANA > Z novoustanovljeno ligo narodov (LN) naj bi vsi nekaj pridobili. Velike nogometne nacije se bodo na (denarno) privlačnih dvobojih letošnjega septembra, oktobra in novembra pomerile med seboj, srednji in nižji nogometni razred pa si bo prek novega tekmovanja poskušal priigrati praviloma nedosegljivo vozovnico za veliko tekmovanje. Reprezentance bodo to jesen tako odigrale šest oziroma osem tekem, odvisno ali bodo umeščene v tri- ali štiričlansko skupino. 55 izbranih vrst je na podlagi lestvice Evropske nogometne zveze (UEFA) po zaključku zadnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo razdeljenih v štiri kakovostne ravni. V najvišji so Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija, Francija, Anglija, Švica, Italija ter Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska.

Slovenija pripada tretji kakovostni ravni C, v kateri je 15 ekip. Med možnimi tekmeci jih je enajst. Madžarska, Romunija in Škotska so namreč pred žrebom umeščene v prvi boben, kjer je tudi Slovenija. V drugem so Grčija, Srbija, Albanija in Norveška. Ena od njih bo izžrebana v slovensko skupino, kjer bo gotovo še ena ekipa iz tretjega bobna. V njem so Izrael, Bolgarija, Finska in Črna gora, s katero se slovenski štab dogovarja za prijateljsko tekmo v marčevskem terminu.

Liga narodov bo dobila tudi prvaka, ki bo prejel poseben pokal in dodatno denarno nagrado. Zmagovalci štirih skupin znotraj glavne ravni A bodo 5. in 6. junija 2019 igrali v polfinalu posebnega turnirja. Finale bo 9. junija 2019. Zadnjeuvrščeni iz vsake skupine bodo v naslednjem ciklusu nazadovali na nižjo raven B.

Danes bo v Lozani tudi znano, ali bo Slovenija v skupinskem delu LN odigrala šest ali osem tekem. To bo pogojeno s številom ekip v posamezni skupini tretje ravni. V četrtem bobnu so tri reprezentance: Ciper, Estonija in Litva, kar pomeni, da bo štiričlanska skupina na tej ravni le ena. Zmagovalci skupin se uvrstijo na zaključni turnir znotraj vsake ravni, hkrati pa bodo napredovali v višjo raven LN v naslednjem ciklusu. Za srednji in nižji nogometni razred je zelo pomembna konkretna nagrada zmagovalcem zaključnih turnirjev, ki bodo na sporedu marca leta 2020. UEFA bo namreč prek LN neposredno razdelila štiri vozovnice za naslednje evropsko prvenstvo (EP). Nogometne velesile, kot so Nemčija, Španija in Francija, si bodo vozovnico za prvenstvo stare celine slej ko prej priigrale prek rednega dela kvalifikacij, ki bodo na sporedu med marcem in novembrom 2019. Za reprezentance, kot so Makedonija, Belorusija ali Gruzija, pa je kljub razširitvi zaključnega turnirja EP na 24 udeležencev kvalifikacijska pot bolj podobna misiji nemogoče. LN tudi nogometnim palčkom odpira možnost za uvrstitev na veliko tekmovanje.

Sicer pa sta LN in kvalifikacije za EP povezana oziroma se ne bosta izključevala. Če si bo posamezna reprezentanca priigrala uvrstitev na EP prek kvalifikacij, bo na zaključni turnir LN napredovala najboljša drugouvrščena reprezentanca na tej ravni LN. Žreb kvalifikacij za EP bo 2. decembra v Dublinu, torej po koncu LN, ki bo dala izhodišče za razvrstitev reprezentanc v bobne pred žrebom.


Najbolj brano