Nimajo pojma, ma so super

Z blagodejno razglašeno Puntarsko sta Gorazd Sedmak - Goga iz benda Zmelkoow in Drago Mislej - Mef, oborožena z akustičnima kitarama, včeraj napovedala četrtkov koprski in skorajšnji novogoriški koncert. V studiu Radia Koper sta gostitelju Iztoku Novaku - Easyju lepo pojasnila koncept skupnega koncerta, pri katerem marsikaj ni jasno niti njima.

Dvobojevalca Gorazd Sedmak - Goga iz benda Zmelkoow in Drago Mislej - Mef sta bila včeraj 
v studiu Radia Koper gosta Iztoka Novaka - Easyja. Foto: Andraž Gombač
Dvobojevalca Gorazd Sedmak - Goga iz benda Zmelkoow in Drago Mislej - Mef sta bila včeraj v studiu Radia Koper gosta Iztoka Novaka - Easyja. Foto: Andraž Gombač

KOPER, NOVA GORICA > Jutri ob 20. uri bosta v koprski dvorani sv. Frančiška na “glasbeno-jezikavem” spopadu, protestno naslovljenem Ne nas jebat! Revolucija 2.0, nastopila Drago Mislej - Mef z Narodnoosvobodilnim bendom (NOB) in Zmelkoow. Prekaljeni primorski glasbeniki se bodo na prvi februarski večer pomerili še v Kulturnem domu Nova Gorica.

Vse je zakuhal menedžer skupine Zmelkoow Boris Furlan - Primitivc. “Veliki mag, guru je Mefa in mene prepričal, da je zamisel genialna,” pojasnjuje pevec in kitarist Gorazd Sedmak - Goga. “Oba sva bila do tega zelo skeptična in sva še vedno, a sva rekla: dokler smo mladi, moramo poskusiti tudi to.”

Mef v tem koncertu vidi priložnost za eksperiment in poseben dokaz: “Če bi vsem obalnim glasbenikom rekli, naj naštejejo sto najboljših pevcev, se nihče ne bi spomnil na Gogo. In če bi jim rekli, naj naštejejo sto najboljših obalnih kitaristov, se nihče ne bi spomnil name. Tu sta na delu torej dve ničli, ki gresta proti vsemu. Kot vemo, sta dve ničli skupaj pravzaprav neskončnost.”

Goga prikima: “To dokazuje, da dobro igranje kitare in lep glas ne zagotavljata uspeha, kakor tudi, da odsotnost prvega in drugega ne zagotavljata neuspeha.”

Zmeraj je dobro vsaj malo fušati, soglašata. “Skupino Zmelkoow poznam, že odkar so začeli, in o njih sem vedno imel deljeno mnenje,” pravi Mef. “A nekateri so imeli o njih izrazito odklonilo mnenje: ma ti mulci nimajo pojma! Na koncu pa prav oni prodajajo albume in polnijo dvorane, so lekcija za tiste, ki vse vedo.”

In kako kolega vidi Goga? “Mef je primerek ustvarjalca, ki z zelo vprašljivim znanjem igranja kitare in omejenimi vokalnimi sposobnostmi dosega neverjetne uspehe. To mi je všeč, saj kaže, da ne v muziki ne v življenju ni bistvena tehnična popolnost, ampak - srce!”

Mef dodaja, da njegov bend z skupino Zmelkoow ni imel niti ene skupne vaje. “Tudi mi želimo biti presenečeni. Brez veze bi bilo, če bi bilo samo občinstvo. Zanimivo bo že, ker smo mi drugače uglašeni kot Zmelkoow. Naredili smo priredbi dveh njihovih pesmi, a jim nočemo povedati kateri. Oni pa so naredili priredbo kake naše. Jasno, mi bomo njihovim dali novo vsebino, oni pa bodo našo skvarili,” se še zareži.

Bosta na kitari sočasno solirala tako Goga kakor Armando Šturman in bas igrala Mefov tovariš Gorast Radojević in zmelkoowec Žare Pavletič? Ne vedo še, bodo videli. In slišali.

Vstopnice tako za koprski kakor za novogoriški koncert v predprodaji stanejo 15 evrov, na dan koncerta pa bodo tri evre dražje.


Najbolj brano