Najmlajši proseški partizan je še vedno vzor

Marjan Štoka, najmlajši padli partizan s Proseka, je tudi 74 let po svoji mučeniški smrti vzor poguma in zavzemanja za prave vrednote.

Člani partizanskih združenj z obeh strani meje so se v Štorjah  poklonili spominu na Marjana 
Štoko in na druge padle borce za svobodo. Foto: Vid Šibelja
Člani partizanskih združenj z obeh strani meje so se v Štorjah poklonili spominu na Marjana Štoko in na druge padle borce za svobodo. Foto: Vid Šibelja

ŠTORJE > “Kam nas peljejo poti, ki jih je Evropa ubrala po letu 1989 in nato - še globlje, po letu 2008? To niso leta krize, to je nov svetovni red, ki se nam vsiljuje in nas vse bolj tlači,” je opozorila Marta Ivačič, profesorica zgodovine in članica tržaškega odbora zveze partizanov Italije na nedeljski spominski svečanosti ob 74. obletnici smrti Marjana Štoka s Proseka.

Njegova družina je nekaj časa živela v Devinščini, kjer so imeli veliko živine in oddajali mleko, oče Anton pa je z vozom vozil iz pivovarne Dreher v Trstu na Kras “bìr'nco” - ostanek po pridobivanju piva - za krmo živine, je njegovo družino opisala Ivačičeva, Nato je spomnila na čas, v katerem se je rodil: “Takrat, leta 1928, so v naših krajih ukinjali še zadnje razrede s slovenskim in hrvaškim poukom. Že nekaj let ni bilo več slovenskih in hrvaških društev, in ob njih v celi Italiji združenj antifašistov, socialistov, komunistov. Nekateri, zlasti iz Komunistične partije Italije, so delovali v ilegali že dve leti in več, leta 1927 sta nastali ilegalni narodno-revolucionarni organizaciji Borba in Tigr, ki sta se odločili za oborožen upor.”

Marjan se je pridružil partizanom. Njegov odred je novo leto 1944 pričakal pri Vrabčah, nekaj dni kasneje so se nastanili v Štorjah. “Potem alarm: sovražna, nemška konjenica je tu. Večini borcev je uspelo, da so se umaknili. Za Marjana in nekatere druge borce ni bilo izhoda. Marjana in soborca ob njem so Nemci ujeli, ta se jim je iztrgal, Marjan pa ni preživel: mučili so ga, celo noč, ni izdal, obesili so ga, tu, na vidnem mestu ob cesti, vsem v opomin. Postal je legenda, tudi za mlade, vse do naših dni,” je sklenila Ivačičeva.

Spominsko svečanost so pripravili proseško-kontovelska sekcija Vsedržavnega združenja partizanov Italije, Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Štorje-Vrhe in Krajevna skupnost Štorje.


Najbolj brano