Mip pred epilogom

Informacija o tem, da je družba Pivka perutninarstvo pripravljena ponovno zagnati proizvodnjo v Mipovem obratu v Kromberku, na Goriškem pozitivno odmeva. Vsi dosedanji poskusi prodaje glavnine premoženja družbe Mip, obrata v Kromberku, so se izjalovili. Od začetka stečajnega postopka, aprila 2009, jih je bilo kar nekaj. Pivka je konec decembra oddala ponudbo za del nepremičnin in vse premičnine v Mipovem obratu za potrebe svojega oddelka predelave mesa. S stečajnim upraviteljem je tudi že podpisala pogodbo o prodaji, vredno tri milijone evrov, s katero soglaša tudi sodišče, ki je na ločitvene upnike že naslovilo zahtevo za soglasje k sklenitvi pogodbe.

50 zaposlenih, od teh 25 na novo, z možnostjo širitve in nadaljnjih naložb, kar obljublja Pivka, se dobro sliši. Tudi nekaterim od nekdanjih delavcev v Mipu se zdi to dobra novica. Mlajši med njimi si morda obetajo ponovne zaposlitve v obratu, kjer so delali pred skoraj desetletjem in so ga po zaslugi nekdanjega upravitelja ves čas stečajnega postopka ohranjali v pripravljenosti, da ne bi propadel. Kljub temu je njegova vrednost padala. Po prepričanju posrednikov pri prodaji, nizozemske družbe Troostwijk Auctions, takšno premoženje vsako leto, ki gre mimo, izgubi okrog deset odstotkov vrednosti.

Na območni gospodarski zbornici in na občini so zadovoljni, saj bi prihod Pivke z novim zaposlovanjem pomenil doprinos k razvoju gospodarstva v regiji. Slišati pa je tudi kritike na račun predvidene prodaje po nekajkrat nižji ceni od prvotne, pa čeprav se tudi sodišče strinja, da na podlagi zbiranja ponudb, cen v teh ponudbah in poteka pogajanj s ponudniki višje cene ni mogoče doseči. Če Pivki uspe, bo aktualni upravitelj neprodano premoženje prenesel na slabo banko in zaključil stečaj. Na pogorišču mesnopredelovalnega velikana bi tako lahko pognali novi gospodarski subjekti, kar pa bo za upnike, ki jim ne bodo poplačane vse terjatve, le slaba tolažba.


Preberite še


Najbolj brano