Ženski 470 - slovenski adut

S prvimi plovi se jutri začenja prva letošnja regata za svetovni pokal, na kateri bo tekmovalo tudi pet slovenskih jadrnic. V razredu 470 bosta jadrali Tina Mrak in Veronika Macarol, v razredu laser standard Žan Luka Zelko, v razredu 49er Peter Janežič in Sebastian Prinčič ter v razredu laser radial Kim Pletikos in Lin Pletikos.

Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol na Floridi startata z 
velikimi ambicijami. Foto: Stanko Gruden/STA
Tina Mrak (desno) in Veronika Macarol na Floridi startata z velikimi ambicijami. Foto: Stanko Gruden/STA

MIAMI > Na tradicionalnem prizorišču prve regate za svetovni pokal v letu se začenja tudi sezona jadranja v olimpijskih razredih. Ta bo letos spet zelo pomembna, saj bodo na svetovnem prvenstvu v Aarhusu na Danskem, ki bo sredi poletja, podelili prve vozovnice za olimpijske nastope v Tokiu čez dve leti.

Najvišja pričakovanja imata pred tekmovanjem v ZDA Tina Mrak in Veronika Macarol, sicer aktualni nosilki bronastega odličja s svetovnega prvenstva. Dekleti sta v Miamiju že dalj časa, v okviru priprav na regato pa sta odjadrali tudi severnoameriško državno prvenstvo, ki sta ga končali na osmem mestu. Krmarka Tina Mrak napoveduje: “V torkovo uvodno regato štartava motivirani in s ciljem uvrstitve na prva tri mesta. Napadli bova že v prvih plovih, za katere je predviden šibkejši veter, v nadaljevanju pa naj bi pihalo močneje.”

Za Žana Luko Zelka, ki že nekaj časa trenira pod taktirko najuspešnejšega slovenskega jadralca Vasilija Žbogarja, bo to prva preizkušnja po prisilnem počitku zaradi poškodbe hrbta, zaradi katere je bil lani tudi operiran. Nazadnje je tekmoval septembra na svetovnem prvenstvu, kjer je bil 34.

V razredu 49er bosta slovenske barve zastopala Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič. Mlada naveza je decembra na regati v Palamosu v Španiji dosegla svojo prvo zmago in s tem napovedala lepo prihodnost v tem tekmovalnem razredu. Jadrala bosta s sposojeno jadrnico, ki sta jo prevzela v četrtek. “V petek sva jadrnico prvič preizkusila in spoznavala jadralno polje. V soboto in danes smo imeli trening in vse dni do zdaj so bile razmere podobne - 5 do 10 vozlov vetra,” je pred začetkom povedal trener posadke Andrej Janežič.

Za Kim Pletikos in Lin Pletikos bo tekmovanje bržkone test pripravljenosti in čas za nabiranje izkušenj v konkurenci najboljših jadralk na svetu. Sestri Pletikos sta Sloveniji prijadrali že vrsto uspehov v mladinskih kategorijah, sedaj pa poskušata jadrati tudi v članski konkurenci ter Sloveniji zagotoviti olimpijski nastop.

Prve regate bodo danes. V razredih laser standard, laser radial in 470 bodo jadralci jadrali do sobote, v nedeljo pa deset najboljših čaka plov za odličja. V razredu 49er bo plov za odličja dan prej.


Najbolj brano