Uprava Luke se hoče znebiti sindikalista Jovičića

Uprava Luke, ki jo vodi Dimitrij Zadel, je danes hotela izročiti odpoved delovnega razmerja sindikalistu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću. To so potrdili v sindikatu žerjavistov in tudi v svetu delavcev, kjer potezo uprave razumejo kot napad na sindikalno in delavsko gibanje.

Mladen Jovičić (prvi z desne) na novinarski konferenci ob 
predlogu zakona o drugem tiru marca lani. Foto: STA
Mladen Jovičić (prvi z desne) na novinarski konferenci ob predlogu zakona o drugem tiru marca lani. Foto: STA

KOPER > Kako bodo odgovorili, so se v sindikatu do zaključka naše časopisne redakcije še dogovarjali, so pa ogorčeni. “Pridobili smo pravna mnenja, ki kažejo, da gre za poskus povsem nezakonite odpovedi delovnega razmerja,” je povedal predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. “Zanimivo je tudi, da se je uprava za takšno potezo odločila ravno dan pred obiskom madžarske delegacije v Luki,” je dodal.

Kakšni so razlogi za odpoved Mladenu Jovičiću in zakaj bi si uprava ravno dan pred pomembnim obiskom odpirala fronto s sindikatom, nam danes ni uspelo izvedeti, pojasnila Luke Koper tako pričakujemo jutri. “Na Jovičića, ki je član nadzornega sveta, že dlje časa izvajajo pritiske, jasno je, da jim je trn v peti,” pravi Slosar. Mladen Jovičić danes zvečer ni bil dosegljiv, po nekaterih informacijah je na bolniški.

Jovičić je bil kot žerjavist vpleten v tragično delovno nesrečo lani konec julija, ko je v ladijskem skladišču umrl delavec, na katerega je padel grabilec žerjava. Povzetek poročila preiskovalca pomorskih nesreč, ki ga je Luka v petek objavila celo na spletni strani Ljubljanske borze, žerjavistu ne pripisuje odgovornosti za nesrečo. Policija pa svoje preiskave še ni končala. Jovičić po nesreči ni več zaposlen na delovnem mestu žerjavista, ampak na delovnem mestu skladiščnika.

Jovičić je, kot vse kaže, moteč že dalj časa: že na junijski skupščini delničarjev Luke Koper mu na predlog SDH delničarji niso podelili razrešnice. Novi predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić pa je konec leta ob odpoklicu uprave Draga Matića med razlogi naštel tudi to, da Matićeva uprava po delovni nesreči ni dala izredne odpovedi Jovičiću, ampak novo pogodbo.


Najbolj brano