“Ne moremo prevzeti odgovornosti za varnost”

Uradne planinske poti iz Mahneč do Svete Trojice, ki je vodila mimo vojaškega vadišča Poček, ni več, zato prehod čez to območje ni več mogoč. Tako so zaradi varnosti planincev in lastne odgovornosti odločili v Planinskem društvu Postojna.

Sveta Trojica je eden najbolj priljubljenih planinskih ciljev na 
Postojnskem in Pivškem, a zaradi varnosti bo uradno osvojljiva le še iz Trnja in Slovenske vasi, ne pa tudi mimo 
vojaškega vadišča. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Sveta Trojica je eden najbolj priljubljenih planinskih ciljev na Postojnskem in Pivškem, a zaradi varnosti bo uradno osvojljiva le še iz Trnja in Slovenske vasi, ne pa tudi mimo vojaškega vadišča. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Gre predvsem za varnost in odgovornost. Kot društvo nismo pripravljeni prevzeti odgovornost za nekoga, ki bi lahko stopil na ostanek vojaškega eksploziva ali pa bi ga ta celo zadel, saj gre pot ob rajonu ciljev,” odločitev pojasnjuje Neva Šemrov, predsednica Planinskega društva Postojna.

V kratkem bodo namreč vsa planinska društva v skladu z zakonom o planinskih poteh podpisovala skrbniške pogodbe za poti, ki so na območjih društev. “S podpisom pogodbe prevzamemo ne samo obveznost vzdrževanja vseh poti, ampak tudi odgovornost za uporabnike,” poudarja predsednica. Po njenih besedah je nadomestno pot mogoče urediti zadaj, po cesti za Veliki Javornik in nato čez Kožlek, kar upa, da jim v bodoče tudi uspe. Težava pri novih poteh je sicer pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč.

Postojnsko planinsko društvo je za ukinitev poti iz varnostnih razlogov že dolgo prosila tudi Slovenska vojska, s katero so tudi uskladili ukinitev. “Vojska nam je pripravljena pomagati urediti nadomestno pot,” pravi Šemrovova. Prav tako je bila odločitev usklajena s Planinsko zvezo Slovenije.

Na Sveto Trojico se je odslej torej možno povzpeti iz Slovenske vasi oziroma Petelinj ter s parkirnega prostora ob cesti na Vlačno.

Planinsko društvo Postojna, ki pokriva občini Postojna in Pivka, sicer skrbi za okrog 160 kilometrov planinskih poti. “To ni majhen zalogaj. Od lani imamo pet markacistov, zadnji dve leti pa si pomagamo tudi z izvedbo dveh večjih delovnih akcij na leto, ko povabimo vse člane društva in tako res lahko pustimo kako vidnejšo sled na naših poteh. Zadnja leta pa nam ni naklonjena narava,” še pravi Neva Šemrov.


Najbolj brano