Da bi zajezili napad palmovega vrtača, bodo akcijo ponovili

Potem ko je pred dobrim tednom dni Okolje Piran znova pozvalo k odstranjevanju okuženih palm, ki jih napada palmov vrtač, so se za nadaljevanje akcije odločili tudi v Kopru in Ankaranu. Palmov vrtač se namreč precej hitro širi, pri nas nima naravnega sovražnika, ustreza pa mu tudi podnebje, ki v zadnjih letih ni ponudilo daljših hladnejših obdobij.

V Istri je palmov vrtač kritično posegel v število značilnih palm 
visoka žumara, ki sicer ni avtohtona vrsta v tukajšnjem 
prostoru.
V Istri je palmov vrtač kritično posegel v število značilnih palm visoka žumara, ki sicer ni avtohtona vrsta v tukajšnjem prostoru. 

KOPER, ANKARAN > Da bi zajezili pojav napadov palmovega vrtača na palme, ki so posajene na zemljiščih v zasebni lasti, so se Mestna občina Koper, Občina Ankaran in Marjetica Koper odločile letos ponoviti skupno akcijo, s katero omogočajo občanom, da brezplačno ali za simbolično ceno oddajo obolele palme, ki jih je napadel ta škodljivec. Akcija bo potekala med 5. in 16. februarjem.

“Že posekane poškodovane palme na zasebnih parcelah občanov obeh občin bo Marjetica Koper brezplačno prevzela in ustrezno odložila,” pojasnjuje Vojko Rotar s koprskega komunalnega podjetja Marjetica. Tisti, ki okuženih palm ne morejo podreti sami, bodo za odstranitev odšteli 30 evrov za palme višine do dveh metrov in pol ter 70 evrov za višja drevesa.

128 palm so do zdaj odstranili v Kopru in Ankaranu.

100 dreves je padlo v Izoli.

110 pa v Piranu.

“Realno stanje obolelosti palm na zasebnih zemljiščih je precej slabo. Samo na območju Žusterne, Olma in Prisoj je bilo po ogledih ugotovljenih več sto palm z očitnimi znaki obolelosti,” pravi Rotar in dodaja, da je po najbolj “zadržanih” ocenah najmanj tisoč obolelih dreves na območju obeh občin. “Moramo se namreč zavedati, da je na posameznih vrtovih pred hišami tudi po pet ali več obolelih palm,” še pojasnjuje.

V Kopru in Ankaranu so prvo akcijo izvedli pred dvema letoma, drugo pa lanskega marca. Skupaj so v dveh akcijah zbrali in ustrezno deponirali 128 obolelih palm. Da je poziv občanom k odstranjevanju okuženih palm še aktualen, se strinja tudi direktor izolske komunale Denis Bele. Tam so lani spomladi odstranili približno 100 okuženih palm, v piranski občini pa od decembra 2016 110 dreves.

Palmov vrtač je metulj, ki izvira iz Južne Amerike. Izlegle gosenice se zavrtajo v listne peclje, v deblu delajo debele rove in ga razžirajo. Zaradi obsežnih poškodb listnih pecljev in rastnega vrha se listi palm sušijo, ponavadi najprej notranji, nato pa še zunanji. Zgodnja, zanesljiva znamenja napada palmovega vrtača so značilno preluknjani listi, ki so na novo zrasli iz napadenega rastnega vrha. Vrh napadenih palm je videti kot bi bil odrezan ali potlačen.


Najbolj brano