Na največje cerkvene orgle bodo zaigrali do leta 2020

Veličastne koncertne orgle, ki so stale v znani koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu, bodo novo domovanje našle v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu v Kopru. Na njih naj bi zaigrali do leta 2020, še prej pa bodo cerkev preuredili in zgradili nov kor ter prostor za 50 pevcev in 20 članov orkestra.

Orgle iz stolnice bodo premestili v cerkev sv. Bassa na 
Prešernovem trgu. Foto: Arhiv PN
Orgle iz stolnice bodo premestili v cerkev sv. Bassa na Prešernovem trgu. Foto: Arhiv PN

KOPER > Koprski stolnici jih je podarila Fundacija Tonhalle, za orgle pa se je potegovalo še šest interesentov iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije. Po nedavnem obisku stolnice in pregledu arhitekturne ter akustične ustreznosti so se člani fundacije odločili, da bo Koper pravšnji za namestitev dragocenega, 16 ton težkega inštrumenta.

Kot nam je povedal stolni župnik Primož Krečič, so orgle iz Züricha že razstavljene in začasno shranjene na Poljskem. Ko bo narejen novi kor in bo cerkev pripravljena na namestitev tega velikega inštrumenta, bodo njegove sestavne dele pripeljali s kar sedmimi tovornjaki. Kdo od slovenskih organistov bo uglasil tudi najmanjši register, še ni znano, gotovo pa bo pravi zven šel skozi uho slovenskih mojstrov, zatrjuje stolni župnik. Natančno uglaševanje bo namreč trajalo več kot pol leta. Uglašene bodo bolj mehko, na francoski način, tako kot si jih je zamislil znani francoski skladatelj, organist, pianist in pedagog Jean Guillou.

16 ton so težke orgle, ki jih bodo namestili v koprsko stolnico.

7 tovornjakov bo pripeljalo sestavne dele.

Po njegovih načrtih sta jih leta 1988 izdelala orglarja KleukerinSteinmeyer - tako velike in kakovostne imajo samo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Maestro Guillou bo spremljal postavitev orgel v Kopru in sodeloval pri pripravi zahtev za izvajalca ponovne postavitve.

Župnik Krečič dodaja, da bodo orgle, ki so od leta 1790 zvenele v cerkvi na Titovem trgu, premestili na Prešernov trg, v cerkev sv. Bassa, s čemer bodo oživili ne le cerkev, temveč tudi trg s njegovimi tipičnimi beneškimi kulturnimi elementi. Ta je, kot nazorno kažejo številne stare razglednice, nekoč predstavljal rob mesta in je na njem valovilo tudi morje. Zato gradbeniki ne bodo imeli dela samo v stolnici, pač pa tudi v cerkvi sv. Bassa, ki deloma še zmeraj stoji na pilotih in prav tako potrebuje statično prevetritev.

Švicarji so se odločili, da bodo orgle, ki so jih tudi sami prejeli kot donacijo, podarili Kopru zaradi podpore številnih inštitucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega izobraževanja, poustvarjanja in organizacije glasbenih dogodkov, odveč ni bila niti aktivna vključitev in podpora Mestne občine Koper.


Najbolj brano