Uredili prvo baletno dvorano v regiji

Po skoraj dvanajstih letih delovanja je Baletno društvo Postojna uredilo prvo baletno dvorano na Notranjskem, ki bo več kot 70 postojnskim članom, ki se jim občasno pridružijo še cerkniški in logaški, omogočila kakovostno vadbo. Za društvo je bila ureditev velik zalogaj, saj so jo v celoti plačali sami, v ureditev pa vložili tudi veliko prostovoljnega dela. Prostor zanjo so v nekdanji Epicovi poslovni stavbi v Kazarjah dolgoročno najeli od podjetja Korle, ki je njen nov lastnik.

Ob odprtju nove baletne dvorane so v različnih koreografijah 
zaplesale deklice, stare od štiri do 16 let.  Foto: Valter Leban
Ob odprtju nove baletne dvorane so v različnih koreografijah zaplesale deklice, stare od štiri do 16 let.  Foto: Valter Leban

POSTOJNA > “Ta dosežek potrjuje, da se je balet na Notranjskem utrdil na mestu ene najbolj priljubljenih dejavnosti za otroke in mlade ter da je Baletno društvo Postojna eden vodilnih oblikovalcev kulturnega življenja na tem območju,” je ob odprtju poudarila Mateja Kocman, predsednica društva.

Dobrih sto kvadratnih metrov velika dvorana je opremljena z baletnim podom, stenskim ogledalom, drogovi, ozvočenjem in tako ustreza vsem standardom za vadbo plesa. Poleg tega ima urejeno ogrevanje in prezračevanje, garderobo in lastne sanitarije. “Dobili pa smo tudi primeren prostor za sestanke in kotiček za starše, ki med treningi čakajo na otroke, ter prostor za shranjevanje več sto kostumov iz naših več kot 30 baletnih produkcij in za arhiv,” so zadovoljni v društvu.

V njem letos pod vodstvom treh baletnih učiteljic v Cerknici, Logatcu in Postojni trenira 140 otrok, starih od štiri do 17 let. Dobra polovica članov je postojnskih. V novi dvorani bo društvo nadaljevalo klasično baletno šolanje po programu ministrstva za izobraževanje, priprave na plesna tekmovanja, predvsem pa snovalo koreografije za letošnjo baletno produkcijo društva, v kateri bodo v aprilu nastopili vsi člani društva.


Najbolj brano