Uvod v odločilne boje

Drugi dvoboj v sezoni med Sixtom Primorsko in ljubljansko Olimpijo ne bo v nobenem pogledu dramatičen ali usoden. V prvem delu sezone je za klube bistveno, da se uvrstijo v osemčlansko ligo za prvaka, v kateri se zmage in porazi iz prvega dela brišejo. Primorska si je mesto v ligi že zagotovila, Olimpija pa je temu blizu.

KOPER > Drevi ob 20. uri bosta v 14. krogu prve SKL v dvorani Bonifika igrala vodilna ekipa državnega prvenstva Sixt Primorska in aktualni državni prvak Petrol Olimpija. Ljubljanske ekipe Primorska doslej še ni premagala.

Olimpija je iz leta v leto na razpotju in nič drugače ni letos, ko je po več kot dveh desetletjih dobila novega generalnega pokrovitelja in novo vodstvo kluba, kar je pred časom prineslo tudi spremembo na direktorskem mestu. V tej vlogi je odslej Roman Lisac, dolgoletni direktor regionalne košarkarske lige, ki se je po prisilnem slovesu od vodenja lige po daljšem času k Olimpiji vrnil skozi velika vrata. Slišati je bilo, da mu trener Gašper Okorn, ki je lani kljub vsem težavam z Olimpijo osvojil vse lovorike v Sloveniji, ni bil preveč po godu. Okorn je slednjič vrgel puško v koruzo in nasledil ga je Zoran Martić. Olimpija se je pred sezono odločila, da bo igrala kar na štirih frontah (Fibina liga prvakov, liga ABA prva SKL in domači pokal), kar je bila ob omejenem kadrovskem in finančnem potencialu tvegana odločitev. Ceno plačuje tako v Evropi kot v regiji, deloma pa tudi v domačem prvenstvu, kjer je že petkrat izgubila, a je še na drugem mestu, takoj za drevišnjim tekmecem. V sredo je na domačem parketu klonila proti španskemu Estudiantesu (57:72), za nameček pa si je na tekmi koleno poškodoval kapetan Domen Lorbek, ki je klub okrepil na uvodu v sezono. Zato pa so pravočasno prišli vsi dokumenti za registracijo nekdanjega reprezentanta Mirzo Begića, ki bo v Kopru, kjer je bil na začetku kariere na preizkušnji, a se zanj niso odločili, že lahko igral. Olimpiji je po dolgih letih uspel še en met: pripeljala je talentiranega ukrajinskega branilca Jusufa Sanona, drugega najboljšega strelca zadnjega EP do 18 let, ki je v visoko zapisan v beležnicah številnih skavtov.

“Tekma z Olimpijo ima vedno poseben naboj, primerna je tudi motivacija. Upam, da bo polna tudi dvorana in da nas navijači pridejo podpret v čim večjem številu,” pravi domači trener, tudi nekdanji igralec Olimpije Jurica Golemac, ki napoveduje, da bo skušal čim bolje razporediti minutažo med vse igralce. Za zmaje je že igral tudikoprski kapetan Nebojša Joksimović: “Dvoboj bo pravi slovenski košarkarski derbi, zato upam, da bo tudi Bonifika temu primerno napolnjena, in da bodo gledalci prišli na svoj račun. V tem zgoščenem ritmu tekem je naš načrt zadržati ritem igre, ki smo ga pokazali v tekmah pred petkovo, vse skupaj pa nato dvigniti še na višjo raven, saj se bliža čas odločilnih tekem pred drugim delom sezone.” rok


Najbolj brano