Obrambni zid in Hansnov top

Danska, Španija, Češka. To so po časovnem sosledju tekmeci slovenskih rokometašev v drugem skupinskem delu. Po jakosti pa se bodo drevi bržkone soočili z najmočnejšim.

Mikkel Hansen je v Srbiji pred šestimi leti Dance popeljal do 
drugega naslova evropskih prvakov.   Foto: MARKO DJURICA
Mikkel Hansen je v Srbiji pred šestimi leti Dance popeljal do drugega naslova evropskih prvakov.  Foto: MARKO DJURICA

VARAŽDIN > Danska je sicer lani na svetovnem prvenstvu izpadla že v osmini finala, a ne pozabimo, da je v Riu spodnesla olimpijski prestol Francozom. Selektorsko krmilo je spet prevzel domačin Nikolaj Jacobsen, ki sicer kot večina njegovih izbrancev pušča močan pečat v bundesligi. Prav zanimivo je, da ima v zasedbi nemškega prvaka Rhein Neckarja le enega Danca. Temnopolti Mads Mensah Larsen pa je praviloma drugi izbor na položaju srednjega zunanjega igralca. Danski napad praviloma organizira Flensburgov rokometaš Rasmus Lauge, ki v Varaždinu kaže res dobre predstave.

Obeta se torej dvoboj na daljavo z Miho Zarabcem in Markom Bezjakom, ki narekujeta ritem slovenske igre. Oba igrata v bundesligi in oba si delita klubski slačilnici z danskima reprezentančnima vratarjema. Bolj izpostavljeni Niklas Landin čuva vrata Zarabčevega Kiela, v Jannicku Greenu pa ima nemara vsaj enakovredno zamenjavo. Vratar Magdeburga je to dokazal na zadnjem dvoboju skupine D s Španijo. Danska je tekmo preprosto morala dobiti, sicer bi tekmovanje nadaljevala brez točke. V drugem krogu si je namreč privoščila nenadejan poraz s Češko.

Tudi sicer imajo Danci v zadnjem obdobju na velikih tekmovanjih praviloma vsaj en slab dan. Lani je bil usoden za ambicije na svetovnem prvenstvu, kjer so jih v osmini finala presenetljivo izločili Madžari. Nemara je povezan tudi z rahlim podcenjevanjem tekmeca, upati pa gre le, da na evropskem prvenstvu niso že izpolnili kvote spodrsljajev. Svoj strelski delež z razdalje bo drevi gotovo prispeval Mikkel Hansen, vprašanje je le, kakšen bo izkoristek. Proti Španiji je sprožil 13 strelov in dosegel šest golov, pri tem pa velja upoštevati, da se okrog zvezdnika Paris-Saint Germaina praviloma strnejo tekmečeve obrambe in imajo potemtakem več prostora soigralci. Proti Špancem ga je odlično izkoristil Peter Balling Christensen na desnem zunanjem položaju, ki je bil sicer predstavljen kot šibkejši del reprezentance. Raznovrstni rokometaš danskega Holstebroja pa je bil z osmimi goli iz dvanajstih poskusov najučinkovitejši strelec na tekmi s Španijo.

Krilni igralci nimajo tako izpostavljene vloge kot nekoč, a so vseeno kirurško natančni. Še posebej v protinapadih. Obramba je klasična skandinavska 6-0. Nosilni člen danskega zidu pa je krožni napadalec in še en Zarabčev soigralec pri Kielu Rene Toft Hansen. Danci so se sicer v preteklih dneh v Varaždinu že dobro prilagodili. Tudi po zaslugi lepega števila privržencev, ki tradicionalno spremljajo reprezentanco na velikih tekmovanjih. #015-ep-mnenje


Najbolj brano