Mladenka dala besedo mladim

Mlado mesto, kakršna je Nova Gorica, si zasluži tudi leto, ki bo posvečeno ustvarjalnosti mladih, so menili v mestni upravi, zato so se odločili, da bodo v tem letu besedo dali uspešnim mladim ustvarjalcem na različnih področjih, ki bodo soustvarili številne dogodke skozi vse leto.

Lara Brun, direktorica novogoriškega mladinskega centra, je 
županu Mateju Arčonu včeraj predala strategijo za mlade v 
občini. Foto: Leo Caharija
Lara Brun, direktorica novogoriškega mladinskega centra, je županu Mateju Arčonu včeraj predala strategijo za mlade v občini. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Leto 2018 bo v Mestni občini Nova Gorica (MONG) posvečeno ustvarjalnosti mladih na najrazličnejših področjih.

Še več priložnosti za mlade

Tisti, ki pri pripravi dogodkov že aktivno sodelujejo, naštevajo, da bodo mladim in njihovi ustvarjalnosti pustili prosto pot na področju znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti, športa in drugod, kjer so mladi v občini dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo. “Lani je naše mesto obeležilo 70 let in ves čas smo govorili, da mladenka praznuje. Na področju mladih imamo v občini marsikaj pokazati, zato smo se letos odločili, da bo leto 2018 krojila ustvarjalnost mladih,” je razloge za to odločitev pojasnil novogoriški župan Matej Arčon, ki se s sodelavci zaveda, da na območju mesta in njene širše okolice živi veliko mladih, ki dosegajo izjemne rezultate. “V tem letu jim bomo ponudili še več priložnosti, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo tudi širši javnosti, obenem pa želimo spodbuditi ostale mlade, da bi se slišal njihov glas,” je dodal.

Šest stanovanj za mlade v Prvačini

Na novogoriškem stanovanjskem skladu se zavedajo bivanjske problematike mladih v občini, zato bodo v kratkem izdali razpis za najem neprofitnih stanovanj v Prvačini izključno za mlade z visoko izobrazbo. “Najem bo možen za določen čas do deset let, kar se nam zdi primerna spodbuda za nadaljnjo osamosvojitev,” je dejal direktor sklada Tomica Dumančić. Letos spomladi bodo že začeli z gradnjo šesterice stanovanj v velikosti 65 kvadratnih metrov, ki bodo vseljiva prihodnje leto. Letos načrtujejo tudi gradnjo 22 stanovanj v Grgarju.

Preko strategije do certifikata

Osrednja organizacija, ki v mestu nudi priložnosti, prostore in podporo mladim na številnih področjih in za različne starostne skupine, je Mladinski center Nova Gorica, kjer so v minulem letu na pobudo MONG aktivno pripravljali strategijo za mlade v novogoriški občini.

“Naše mesto si zasluži certifikat mladim prijazne občine, ki pa ga brez sprejete strategije ne more dobiti,” je poudarila direktorica mladinskega centra Lara Brun in županu včeraj v obravnavo predala strategijo s tremi prilogami. “Predajam želje mladih, ki si želijo, da bi jih na občini sprejeli,” je dodala.

Obenem je naštela tudi osrednje dogodke, ki jih bodo pripravili letos, med njimi najrazličnejše tečaje in delavnice, poletni program, mednarodno umetniško kolonijo, glasbeni atelje in vrsto drugih aktivnosti za mlade, torej osebe, stare od 15 do vključno 29 let. “Nekatere evropske države pa so zgornjo starost povišale na 35 let,” je dejala.

Skozi znanje v abstraktnost

Podjetniško žilico mladih bodo začeli razvijati že danes s tridnevnim start up izzivom za dijake novogoriške gimnazije. “Kar 41 dijakov bo pridobivalo podjetniške veščine in v skupinah razvijalo svoje poslovne zamisli. Predpostavke o svoji ideji bodo prek intervjujev testirali pri potencialnih potrošnikih, s pridobljenim znanjem pa pripravili prototip podjetniške ideje in jo predstavili komisiji,” je povedala vodja projekta Popri Maja Rajer Obid iz Primorskega tehnološkega parka.

Valerie Wolf Gang, ki se bo podpisala pod režijo občinske slovesnosti ob letošnjem kulturnem prazniku, je izdala, da bo prireditev barvita, začinjena s plesom, poezijo in glasbo mladih iz občine. V njih je našla navdih za dogodek, ki bo 5. februarja zvečer v novogoriškem kulturnem domu.

Celostno podobo za leto ustvarjalnosti mladih so pripravili v domači kreativni agenciji Oi!, kjer so se pri oblikovanju osrednjega logotipa naslonili na ustvarjalnost v splošnem pomenu besede. “Poleg človeške silhuete smo izbrali osnovne geometrijske like, ki pa skozi znanje preidejo v abstraktnost. Mladi skozi osnovno znanje lahko ustvarimo veliko, res veliko,” je dejala Valentina Krašna iz kreativne agencije.

Nataša Kolenc, vodja projekta Restaura na MONG, pa je poudarila, da je leto 2018 tudi evropsko leto kulturne dediščine, zato je k podaji inovativnih in kreativnih idej, rešitev in pobud za aktivnosti na Gradu Rihemberk povabile vse mlade iz občine. “Prav je, da znamo prepoznati lastno kulturno dediščino, ki je del skupne evropske identitete,” je sklenila.


Najbolj brano