Niso le lovci na trofeje

Rdeča nit razstave ob 25. rojstnem dnevu Foto kluba Žarek je arhitektura. Fotografije petnajstih članov društva bodo še slab mesec na ogled v Kosovelovem domu Sežana.

Avtorji fotografij na jubilejni razstavi, ki si jo lahko obiskovalci 
še en mesec ogledajo v Kosovelovem domu. Profesorjem 
likovne vzgoje Samo Onič stoji skrajno desno. Foto: Petra Mezinec
Avtorji fotografij na jubilejni razstavi, ki si jo lahko obiskovalci še en mesec ogledajo v Kosovelovem domu. Profesorjem likovne vzgoje Samo Onič stoji skrajno desno. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Izmed 130 fotografij sta najboljše izbrala predstavnik umetniškega sveta kluba Stojan Gorup in profesor likovne vzgoje Samo Onič. Fotografije so prispevali Vlasta Gorup, Pavel Morelj, Jana Štok, Marija Maruša Maraž, Dajana Čok, Matej Skubic, Marko Pleterski, Igor Fabjan, Stojan Gorup, Zvonko Malovec, Jadran Čeh, Rafael Vončina, Simon Rebula in Cvetka Šemrov.

“Za marsikoga je posnetek arhitekture predvsem trofeja. Običajno z arhitekturo ovekoveči še sebe in že nadaljuje fotolov. Obstajajo pa tudi fotografi, ki se ob določeni arhitekturi ustavijo, jo raziskujejo, iščejo detajle in se ne zadovoljijo s posnetki na prvo žogo,” je na otvoritvi razstave povedal Onič. Povezava med arhitekturo in fotografijo pravzaprav ni nič novega, saj sega že v 19. stoletje, pojasnjuje: “Fotografija je osvobodila slikarje in grafike. V tem času so nastajale gravure, litografije in skice arhitekture, ki so služile kot dokumenti. Kar naenkrat pa je fotografija postala glavni medij dokumentiranja arhitekture.”

Odnos med fotografijo in arhitekturo se je močno spremenil. Fotografija je danes avtonomna, kar se odraža tudi na razstavljenih fotografijah članov Foto kluba Žarek. Od časov ustanovitve kluba se je veliko spremenilo, pravi Jadran Čeh, ki je klub vodil devet let in je častni član: “Mislim, da je bil eden najlepših uspehov razstava ob 100. obletnici rojstva Srečka Kosovela, ko nam je uspelo povezati Sežano in prostor.” Še posebej lepe spomine ima na extempore Krasa v devetdesetih letih, ki se jih je udeležilo več kot sto fotografov. “Fotografija danes istočasno pridobiva in izgublja. Velikokrat se posmejem, ko si nekateri tako hitro pripisujejo oznako, da so fotografi. Sam se s fotografijo ukvarjam od srednje šole, pa ne govorim, da sem fotograf,” je še dejal.

Sedanji predsednik kluba Igor Petaros poudarja, da so kljub digitalizaciji fotografije vse bolj priljubljene stare tehnike: “Fotografski navdušenci se zatekajo k starejšim tehnikam. Vse več je predavanj o recimo cianotipiji, vse bolj priljubljeni postajajo polaroidi.”

Klub združuje več kot 20 fotografskih in likovnih navdušencev s Krasa, iz Brkinov in zamejstva. Leta 2006 so v okviru društva ustanovili tudi likovno sekcijo Zlati Žarek.

Leta 1993 so fotografi delovali v okviru študijskega krožka pod imenom Žarek Sežana, ki ga je vodila Vilma Colja, pet let kasneje pa so krožek organizirali pod imenom Foto klub Žarek Sežana.


Najbolj brano