Čakalne sezname bodo čistili

V nedeljo bosta začela veljati novela zakona o pacientovih pravicah in pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov, ki za bolnike in izvajalce prinašata več novosti, zlasti na področju urejanja čakalnih dob in seznamov. Po novem bo na napotnicah stopnja nujnosti zelo hitro, izvajalci bodo morali prečiščevati čakalne sezname.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Bolniki, ki imajo še neizkoriščene napotnice s stopnjo nujnosti hitro ali redno oziroma delovne naloge z datumom pred 7. januarjem, morajo te predložiti izvajalcem oziroma jih izkoristiti do 21. januarja, sicer ne bodo več veljavne, je na včerajšnji novinarski konferenci opozorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved.

Od začetka prihodnjega tedna bodo zdravniki lahko izdajali napotnice tudi s stopnjo nujnosti zelo hitro. Te se bodo uporabljale tudi pri sumu na maligno obolenje, dopustni čas čakanja bo 14 dni. Sicer pa ostajajo napotnice s stopnjami nujno, hitro in redno, pri katerih se uporabljajo do sedaj veljavne najdaljše dopustne čakalne dobe. Po novem bodo morali bolniki skrbno spremljati datum napotnic. Napotnice s stopnjo nujno bodo lahko izkoristili še dan po tistem, ko jo bo izdal zdravnik, s stopnjo zelo hitro še pet dni ter s stopnjo hitro in redno 14 dni. Če se v tem času ne bodo naročili, napotnica ne bo več veljavna, je povedala Medvedova.

Pooblaščena oseba za čakalne sezname bo morala vsaj dvakrat na leto pri bolnikih, ki čakajo na storitev dlje od enega leta, preveriti, ali so še zainteresirani za storitev.

Izvajalci bodo morali svoje delo organizirati tako, da bolnik ne bo čakal v čakalnici več kot 30 minut od dogovorjenega termina. Po novem bodo lahko izvajalci s čakalnih seznamov črtali tiste bolnike, ki čakajo na operativni poseg, pa bodisi niso zmožni zanj bodisi ga v tistem trenutku ne želijo opraviti.

A, kot opozarja Katarina Kralj z ministrstva za zdravje, bodo imeli izvajalci v ponedeljek šele možnost za črtanje takšnih bolnikov, prečiščenih seznamov pa še nekaj časa ni pričakovati.

14 dni bo dopustni čas čakanja z napotnico z oznako zelo hitro.

Radivoj Nardin, direktor Splošne bolnišnice Izola, kjer so razvili poseben lasten sistem za urejanje in krajšanje čakalnih vrst, je pojasnil, da bodo lahko sezname prečistili kvečjemu do poletja. Prej morajo pregledati vso dokumentacijo čakajočih in jih po potrebi tudi poklicati. “S tem se ne more ukvarjati tisoč ljudi, ampak gre za specializiran kader. V tujini, denimo Španiji, imajo podjetje, ki skrbi za naročanje v desetih bolnišnicah,” je dodal.

Če se bo bolnik želel uvrstiti na čakalni seznam, pri čemer bi čakal nad dopustno čakalno dobo, mu bo moral izvajalec pojasniti, pri katerih izvajalcih lahko pride na vrsto v okviru dopustne čakalne dobe. Če to ne bo mogoče pri nobenem izvajalcu v Sloveniji, bo moral bolnika obvestiti o možnostih čezmejnega zdravstvenega varstva.

Bolnik se bo lahko le enkrat opravičil, da ne bo prišel na poseg ali pregled, če za to ne bo imel objektivnega razloga. To bo lahko storil najpozneje deset dni pred terminom, sicer ga bodo črtali s čakalnega seznama, napotnica pa bo neveljavna. Ponovno se bo lahko na čakalni seznam pri istem izvajalcu na isto storitev uvrstil po treh mesecih. Po drugi strani pa bo moral izvajalec vsaj deset dni pred terminom z bolnikom navezati stik prek telefona ali elektronske pošte. S tem ga bo opozoril na načrtovano storitev in na posledice, ki ga čakajo, če bo neupravičeno izostal.

Izvajalec bo moral v petih dneh po prejemu napotnice bolnika uvrstiti na čakalni seznam, je pojasnila pomočnica generalnega sekretarja na ministrstvu Mateja Radej Bizjak. Izvajalci na sekundarni zdravstveni ravni, ki imajo več kot deset enot, bodo morali imeti enotno točko za telefonsko in osebno naročanje. Pri naročanju na operativni poseg ali na storitev s čakalno dobo, daljšo od štirih mesecev, bo bolnik dobil okvirni termin. To pomeni, da mu bodo za ambulantni pregled določili mesec, ko bo obravnavan, za operacijo pa obdobje treh mesecev. Za vse ostale storitve bo bolnik prejel točen datum z uro termina.

Ko bo izvajalec prejel napotnico bolnika, bo lahko v okviru triaže spremenil stopnjo nujnosti obravnave, o tem pa bo moral obvestiti napotnega zdravnika in bolnika. Izvajalec storitve bo moral bolniku izdati izvid takoj po storitvi oziroma najpozneje v sedmih dneh. V primeru suma na rakavo obolenje bodo morali izdati izvid takoj.


Najbolj brano