Usoda gor ali dol

Uslužbenci novogoriške izpostave Nove kreditne banke Maribor (NKBM), ki so delovna mesta v modri stavbi v središču Nove Gorice zasedali od 20 do 30 let, so v petek službo zapuščali zelo utrujeni in izčrpani. Od torka so namreč poleg svojega rednega dela vanj vpeljevali še novince, bodoče mlade bančnike, ki jih bodo nasledili. Določeni novogoriški bančniki pa ne uvajajo le enega novinca, ampak tudi po dva ali tri. Njihov napor je bil torej vsaj podvojen. Še zdaleč pa ni končan.

Pri tem se sprašujejo, zakaj se je usoda tako grdo poigrala z njimi. V resnici nimajo nič proti novincem. Njim je sekira padla v med, saj so nekateri hitro po zaključku študija svojo prvo zaposlitev našli v eni od največjih bank pri nas. Izkušnje v bančništvu gor ali dol. Boli jih dejstvo, da sedaj izkušnje in znanje, ki so si jih v tej bančni korporaciji nabirali desetletja, predajajo naprej svojim štajerskim naslednikom, v zameno pa ne bodo dobili ničesar. Ostajajo v nizkem startu za odhod in se ob vsem naštetem zelo bojijo za svojo socialno varnost v prihodnosti. Borza dela namreč ljudem v srednjih letih ne prizanaša.

Pri tem pa - saj jim gre bančna matematika še kako dobro od rok - preštevajo tudi tisočake evrov, ki jih bo banka v času prenosa dela namenila za nastanitev novincev v Novi Gorici. Prvi uvajalni teden so namreč bivali v najdražjem hotelu v mestu. Tu se jim “računica”, ki jo na sedežu banke imenujejo centralizacija, zagotovo ne izide.

A to ni zgodba o poražencih in zmagovalcih, ampak saga o brezsrčnih tujih prevzemnikih slovenskih bank, ki na malega človeka, pomemben člen v delovni verigi banke, povsem pozabijo. Z denarjem strank NKBM, z delom katerega so dolga leta uspešno upravljali bančniki na Goriškem, od sredine leta 2016 krmari ameriška nepremičninska družba Apollo Global Management. Država je postala zato bogatejša za 250 milijonov evrov in je za usodo na Goriškem res ne zanima.


Preberite še


Najbolj brano