Kdaj hitrostna ovira in krožišče?

Prebivalci Pobegov in Čežarjev že nestrpno pričakujejo dve naložbi, ki bosta zagotovo pripomogli k večji prometni varnosti na območju obeh naselij. Ena je namestitev hitrostne ovire na prehodu za pešce v Čežarjih, druga pa ureditev krožišča na odcepu za Dekane in Frenkovo ulico.

Koprska občina načrtuje, da bi na cesti  v Pobegih uredila 
krožišče na odcepu za Dekane in Frenkovo ulico. Foto: Nataša Hlaj
Koprska občina načrtuje, da bi na cesti v Pobegih uredila krožišče na odcepu za Dekane in Frenkovo ulico. Foto: Nataša Hlaj

POBEGI > Potem ko se je lani poleti v Čežarjih zgodila huda prometna nesreča, ko je cestni divjak na prehodu za pešce povozil mamo z otrokom, so se v koprski občinski upravi naposled odločili, da bodo sami zgradili hitrostno oviro, ki bo upočasnila prehitre voznike. V občini so sicer večkrat opozorili, da je za prometne naložbe na državni regionalni cesti dolžna poskrbeti država, vendar je direkcija za infrastrukturo skrb preložila na občino.

Pred meseci smo sicer iz občinske uprave dobili pojasnilo, da se ukvarjajo z izdelavo projektne dokumentacije, na podlagi katere bodo pridobili soglasje direkcije za infrastrukturo. Denar za gradnjo hitrostne ovire naj bi zagotovili v občinskem proračunu, kjer pa te postavke nismo našli. Ali in kdaj se bodo torej lotili gradnje hitrostne ovire trapezne oblike na obstoječem prehodu za pešce, ni znano, ker v občini na naša vprašanja niso odgovorili.

Prav tako ne pojasnijo, kakšen časovni načrt so si zastavili pri ureditvi krožišča na odcepu za Dekane in Frenkovo ulico v Pobegih. Iz načrta razvojnih programov je razbrati, da bodo za sofinanciranje naložbe na državni cesti zagotovili 50.000 evrov. Lani je direkcija za infrastrukturo potrdila projektno nalogo za izvedbo krožišča, občina pa je pridobila tudi projektno dokumentacijo. Po naših informacijah morajo v občini še odkupiti potrebna zemljišča za gradnjo in se o tem pogajajo z lastniki tamkajšnjih parcel.


Najbolj brano