Kupci nimajo kam na stranišče

V enem od postojnskih nakupovalnih središč, ki združuje skoraj deset večjih trgovin, kupci zdaj nimajo na voljo niti enega javnega stranišča. V razrešitev situacije se je vključila tudi Občina Postojna, ki je za zdaj pobudo za ureditev sanitarij podala tako družbi Lidl, ki je lastnica večjega dela parkirišč, kot upravljalcu kompleksa Stop Shop Postojna, a rešitve za zdaj še ni.

Zaenkrat ne kaže, da bi kupci v nakupovalnem središču ob 
Reški cesti kmalu dobili javne sanitarije Foto: Veronika Rupnik Ženko
Zaenkrat ne kaže, da bi kupci v nakupovalnem središču ob Reški cesti kmalu dobili javne sanitarije Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Pobudo za postavitev javnih sanitarij v nakupovalnem središču ob Reški cesti je na občino nedavno ponovno podala občinska svetnica Tea Konrad. Ker so vsa zemljišča na tem območju v zasebni lasti, se je občina obrnila na upravljavca nakupovalnega parka Stop Shop Postojna, podjetje m2Centermanagement.

V imenu lastnika, družbe Alpha Real, so odgovorili, da so o tem že razmišljali tudi sami, vendar so lastnik manjšega dela parkirišča in imajo zato že sedaj omejeno število parkirnih mest. Zato so občini svetovali, naj se obrne na večinskega lastnika parkirišč, družbo Lidl. So pa izrazili pripravljenost za sodelovanje pri sofinanciranju projekta.

Toda v Lidlu so pobudo občine, da bi javne sanitarije postavili na delu njihovega parkirišča, zavrnili. “Postavitev sanitarij na našem parkirišču bi poleg investicije pomenila predvsem velik izziv in dodatne stroške pri zagotavljanju čistosti in varnosti, kar zajema tudi čas, ko trgovina ni odprta, zato na pobudo postojnske občine nismo odgovorili pozitivno,” so nam pojasnili v družbi Lidl. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali k ureditvi niso pripravljeni pristopiti niti pod pogojem, da bi jo sofinanciralo več partnerjev.

V Lidlu so še dodali, da njihova trgovina sanitarij res nima, saj so Lidlove trgovine manjše, kot je zakonsko določena velikost trgovin, ki morajo zagotavljati sanitarije za obiskovalce. “V primeru nujnosti naši zaposleni omogočijo stranki obisk sanitarij za zaposlene.”

Da jih stranke dnevno prosijo za uporabo sanitarij za zaposlene, so povedali tudi v družbi Dm Drogerie Markt, ki je eden od najemnikov v nakupovalnem parku Stop Shop. “To pa je zelo nerodno, saj je treba do stranišča dostopati preko skladišča, tako da je namestitev javnega stranišča nujno potrebna,” so ocenili.


Najbolj brano