Osebnost Primorske meseca julija je bil dijak Domen Pregeljc, ki proučuje delovanje centralnega živčnega sistema

Domen Pregeljc iz Hrpelj je dijak četrtega letnika Gimnazije Vič v Ljubljani. Lani je osvojil več medalj na mednarodnih znanstvenih tekmovanjih, raziskave centralnega živčnega sistema pa nadaljuje tudi letos.

Srebrna medalja na znanstveni srednješolski olimpijadi v Houstonu v ZDA in zlata medalja ter absolutno prvo mesto na olimpijadi Genius v New Yorku v ZDA, sta Domnu Pregeljcu prinesla nominacijo in zmago v julijskem izboru za osebnost Primorske.

Na obeh tekmovanjih je ocenjevalce prepričal z nalogo o kemijskih reakcijah v centralnem živčnem sistemu, ki so povezane s pojavljanjem nevropsihiatričnih motenj, kot je depresija, in nevrodegenerativnih bolezni, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova.

Odtlej je - ob pomoči šolske mentorice Alenke Mozer in sodelavcev na Kemijskem inštitutu - nalogo še nadgradil in zrasla je tudi zbirka uspehov. Septembra je prejel Krkino nagrado. “Vesel sem je bil zaradi priložnosti in referenc, ki jo nudi prejemnikom,” pravi. Novembra pa je na azijsko-pacifiški konferenci mladih znanstvenikov v Katmanduju v Nepalu osvojil še eno srebrno medaljo.

Njegovo sodelovanje s Kemijskim inštitutom se nadaljuje, z mentorji so medtem postali sodelavci, Domen Pregeljc jim je znanje že začel vračati in opravljati nekatere naloge. Poleti je tam delal tudi prek študentskega servisa. “A zdaj smo zaradi moje zasedenosti s četrtim letnikom gimnazije in pripravo na maturo intenzivnost nekoliko zmanjšali,” pravi.

Kakšni pa so njegovi načrti za nadaljnje šolanje? Nenazadnje so mu uspehi na tekmovanjih prinesli tudi dve ponudbi za štipendiji za študij v ZDA. “Najprej je treba zaključiti četrti letnik in nato še maturo. Trenutno razmišljam o tem, da bom vsaj prvo stopnjo študija zaključil v Sloveniji. Druga stopnja in potencialno doktorat pa sta še predaleč, da bi karkoli napovedoval. Nisem se še odločil, ostajam pa trdno zavezan naravoslovju,” pravi Domen Pregeljc.

Naravoslovje ga je najbolj zanimalo že v osnovni šoli v Hrpeljah, pa tudi na ljubljansko Gimnazijo Vič ga je pritegnila prav možnost, da se tam lahko ukvarja z naravoslovnimi projekti.


Najbolj brano