Aleksander Ipavec Ipo, osebnost Primorske meseca avgusta 2017

Zamejski Slovenec Aleksander Ipavec Ipo, avtor glasbe in harmonikar, rad poudarja, da igra le s prijatelji. Nove je poleti našel med skupino prebežnikov iz Afganistana in Pakistana. V Repentabru je z njimi pripravil projekt Muzika z vseh vetrov.

Aleksander Ipavec Ipo, osebnost Primorske meseca avgusta  Foto: FotoDamj@n
Aleksander Ipavec Ipo, osebnost Primorske meseca avgusta  Foto: FotoDamj@n

Začelo se je s klicem repentabrskega župana Marka Pisanija, če bi vodil delavnico za azilante v okviru dejavnosti za spodbujanje integracije gostov konzorcija ICS. “En mesec sem študiral njihovo glasbo, ki je bila zame popolna neznanka,” je povedal Aleksander Ipavec Ipo.

Nihče od učencev ni pred tem igral na inštrument ali pel. “To, da so bili brez vsakršnega predznanja, je bila zame še večja motivacija. V iskanju kakršnega koli vedenja o glasbi sem jih vprašal celo, kaj jim je mama pela.” Učenci so mu kazali posnetke na spletu, doma je skladbe prepisal, poslušal podobne in jih prirejal.

V dveh mesecih so se naučili igrati, peti ali plesati njihovo glasbo. Oblikovali so skupino in jo poimenovali Muzika z vseh vetrov. Premierno, v manjši zasedbi, so nastopili v centru pri Fernetičih, bolj “zares” pa na sprehodu po Pesniški poti pod Tabrom sredi avgusta.

“Prišlo je morje ljudi. Učenci so se jih ustrašili. Nekdo je zgrešil tekst, nekdo kitico, bilo je vsega. A ko so videli, da se učitelj smeji, so se sprostili,” je zadovoljen s srečnim koncem. “To je bila ena največjih glasbenih šol zame,” je ponosen. Novo znanje je že in bo še uporabil pri svojem ustvarjanju.

“Vprašali so me, če bi še sodeloval v podobnih projektih. Z veseljem. Med azilanti bi poiskal take, ki obvladajo inštrumente, in jim priključil bivše učence. V drugi skupini bi delal s tistimi brez znanja o glasbi,” razmišlja.


Najbolj brano