V novi številki Primorskih novic preberite

Geodetska uprava bo še pred koncem januarja popravila vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin glede na razmere na trgu v obdobju od leta 2014 do 2017. Cene stanovanj se bodo zvišale do 25 odstotkov, najbolj v osrednji Sloveniji, na Primorskem pa do 14 odstotkov. Vrednost stanovanj bo poskočila v Istri, v Postojni, Sežani, na Vipavskem in v Idriji. V Postojni bodo za deset odstotkov višje ovrednotene tudi hiše.

Cene stanovanj se bodo na Primorskem zvišale do 14 
odstotkov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Cene stanovanj se bodo na Primorskem zvišale do 14 odstotkov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

Čakalne vrste za vstop v domove za starejše osebe

Domovi za starejše osebe v Istri so polni, kar za starajočo se Slovenijo ni nič nenavadnega. Ljudje na namestitev čakajo nekaj mesecev, včasih tudi leto dni. Mnenja o tem, ali v Istri potrebujemo nov dom za upokojence, se razhajajo, gotovo pa je, da potrebujemo nove programe pomoči na domu.

“Vlada v Lipici misli resno”

Odbor za gospodarstvo je včeraj soglasno podprl predlog novega zakona o Kobilarni Lipica, še prej pa tudi nekaj popravkov. Z njimi je vlada deloma prisluhnila predlogom Civilne iniciative za Lipico. V šestčlanskem nadzornem svetu holdinga Kobilarne Lipica bosta dva predstavnika zaposlenih, štiri pa bo imenovala vlada, a enega v soglasju s kmetijsko stroko, enega pa skupaj z lokalno skupnostjo (sežansko občino)

Novega primera ošpic do zdaj ni

Moški iz izolske občine, okužen z ošpicami, je med gibanjem po Sloveniji prišel v stik s 335 osebami. Te ljudi so epidemiologi že obvestili in večino tistih, ki zoper ošpice še niso bili cepljeni, tudi cepili. Do zdaj v Sloveniji novega primera ošpic še ni so odkrili in upajo, da epidemije ne bo.

V Podgradu gradijo dolgo pričakovano novo šolo

Učenci, ki obiskujejo osnovno šolo v Podgradu, bodo letos po večletnih prizadevanjih vodstva šole le dobili novo šolsko zgradbo. Ta bo nadomestila 43 let staro montažno stavbo, ki tudi poka po šivih. Toda selitev v nove šolske prostore, ki je bila sicer predvidena letos septembra, se lahko zaradi zapletov z dodatnimi nepredvidenimi deli zamakne v naslednje leto.

Na črno tudi delavci iz Slovenije

Več kot tisoč delavcev, zaposlenih na črno v 37 podjetjih s sedeži v Benetkah, Brescii, Padovi, Trevisu, Vicenzi, Bergamu, Modeni, Pavii in Milanu je ena stran izkupička preiskave finančnih stražnikov iz Pordenona, druga stran pa 59 osumljencev, ki so z zaposlovanjem teh delavcev kršili zakonodajo. Med delavci naj bi bili po podatkih finančne straže tudi Slovenci.

Most se lepo sestavlja

Kritične pripombe Mostarjev na predlagan “industrijski” most čez Sočo rojevajo sadove. Domačini so v četrtek z naklonjenostjo sprejeli predloge za njegovo polepšanje in prijaznejšo umestitev v okolje, ki so jih pripravili arhitekti iz ljubljanskega biroja Trije arhitekti. Že sredi februarja bodo na zboru krajanov odločali o končni rešitvi.

Ana Godnik, prvi glas prireditev na Krasu

na Godnik, prijatelji jo kličejo tudi Anči, je ženska z žametnim glasom, ki zna vedno najti prave besede tako na številnih prireditvah, ki jih že dolga desetletja vodi, kot tudi v medosebnih odnosih. Je ljubiteljica kulture. “Vsaka, tudi športna prireditev, se lahko začne s kulturnim sporočilom,” je prepričana Anči. In kulturo je vpletala v srečanja sindikatov, dobrodelne prireditve, gasilske jubileje in še bi lahko naštevali.

Propadel je Ideal in z njim ideali

“V tistih časih je bilo vse tako optimistično in idealno, da so tudi tekstilno tovarno poimenovali kar Ideal.” Tako Blaž Kosovel, avtor video serije Goriški sprehodi, ki razkriva zgodbe o sedanjosti in preteklosti mesta, začenja dokumentarni film o tekstilni tovarni, od katere so ostali le lepi spomini in kup ruševin na griču nad mestom. S predvajanjem filma so v Goriškem muzeju pred dnevi zaokrožili večmesečno razstavo, posvečeno novogoriški industrijski dediščini.


Najbolj brano