Osebnost meseca junija Želimir Božič je zobozdravnik, ki je odprl pro bono ambulanto

Zobozdravnik Želimir Božič je junija Primorce prepričal z odprtjem zobozdravstvene ambulante pro bono v Matenji vasi. Zdravi zobje ne vračajo le samozavesti, ampak tlakujejo pot z roba družbe, je prepričan Božič.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

Nekateri lahko mirno uživajo v zasluženi upokojitvi. Ne zobozdravnik Želimir Božič. Odločil se je, da bo v svoji ordinaciji v Matenji vasi odprl zobozdravstveno ambulanto pro bono, ki je druga tovrstna ambulanta v Sloveniji.

“Obstajajo ljudje, ki imajo zdravstveno zavarovanje. Ambulanto obiščejo enkrat, ugotovijo, kaj vse morajo doplačati, nato pa jih ni več. Le majhen delček storitev je brezplačen, velik del je treba doplačati,” je ob otvoritvi junija lani ambulante pro bono povedal Božič. Tak primer je, recimo, čiščenje zobnega kamna, preventivne storitve, za plačilo katere pa mnogi nimajo denarja, kar vodi do resnih težav z zobmi in tudi drugih zdravstvenih težav.

Z urejenimi zobmi ljudje pridobijo na samozavesti in lažje dobijo službo, kar gotovo predstavlja pomemben korak k izboljšanju življenja posameznikov, je prepričan zobozdravnik.

Ob otvoritvi je Božič sicer povedal, da bo najbolj zadovoljen, ko ambulante pro bono ne bodo več potrebne, a po šestih mesecih je jasno, da uporabnikov ne bo hitro zmanjkalo.

Trenutno njegovo ordinacijo, ki je odprta enkrat tedensko, obiskuje 40 uporabnikov, skupna vrednost storitev, ki jih je opravil, pa po šestih mesecih presega 12.000 evrov.

V prvi vrsti je ambulanta namenjena občanom Pivke in Postojne - občini ambulanto tudi finančno podpirata - ter migrantom in tujcem, ki so zaprosili za mednarodno zaščito.

Uporabnike v ambulanto pošiljata Center za socialno delo Postojna in Slovenska filantropija.

“Veseli me, če lahko komu pomagam, saj ima človek tudi sam potem dober občutek,” skromno pove zobozdravnik Želimir Božič, osebnost Primorske meseca junija.


Najbolj brano