Doroteja Dobrinja, do nedavna glavna sestra izolske pediatrije, osebnost Primorske meseca maja

Diplomirano medicinsko sestro Dorotejo Dobrinja so do decembra otroci in starši srečevali kot glavno sestro pediatrije v izolski bolnišnici. Poslej dela v otroški ambulanti koprskega ZD. Tudi tam pomaga in svetuje vsem, ki to potrebujejo.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

Odlikujejo jo prijaznost, potrpežljivost, doslednost in zavezanost poklicu. Ob delu že leta opravlja številne funkcije v stanovski organizaciji. Po prejemu stanovskega zlatega znaka je postala še osebnost Primorske meseca maja, kar jo je zelo razveselilo.

Doroteja Dobrinja si je z družino dom ustvarila na domačiji v Loparju. Ob imenovanju za osebnost meseca maja je poudarila, da je to priznanje poklicu in delu medicinske sestre, ki je naporen, odgovoren, a zelo lep. “Delu ostajam zvesta, čeprav sem decembra zamenjala delovno mesto, saj so bili turnusi in nočno delo zelo naporni. Ostajam pa predana malim bolnikom in njihovim staršem, saj v otroški ambulanti v koprskem zdravstvenem domu skozi zdravstveno vzgojo skušam starše ozaveščati in jim lajšati delo z malčki, še zlasti, ko gre za njihovo zdravje,” poudarja Dobrinja. Zdaj bo več časa tudi za odgovorne funkcije v stanovski organizaciji, se nadeja in dodaja, da morda tudi še za kakšen hobi v prostem času.

Njena prva služba je bila pri novorojenčkih še v stari porodnišnici v Kopru, vmes je delala na transfuzijskem oddelku izolske bolnišnice, a se je vrnila na pediatrijo med novorojenčke in male bolnike. Da gre za posebne vrste delo, poudarja in dodaja: “Imeti ga moraš rad in otroci so moja velika ljubezen; lastni in tisti, ki se s starši zatečejo po pomoč zaradi bolezni.”

Dodaja, da otrokom in staršem ne smeš nikoli lagati. Če veš, da bo otroka ob zbodljaju z injekcijo bolelo, moraš to povedati. Le tako ti bo zaupal in bo sodeloval. V treh desetletjih dela je opravljala in še opravlja veliko pomembnih funkcij v bolnišnici, na Univerzi na Primorskem in v stanovski Zbornici-zvezi medicinskih sester, babic in tehnikov. Je tudi ponosna nona Alekseju, ki ga imata sin Patrik in snaha Ivana. Upa, da bosta tudi hči Veronika in partner Erik kmalu pričakala naraščaj.


Najbolj brano