Osebnosti Primorske meseca februarja sta bili filmski ustvarjalki, avtorici filma Vžgano v spominih, Nadja Velušček in Anja Medved

Primorci so februarja največ glasov namenili dokumentarnemu projektu novogoriških ustvarjalk. Še enemu v občudovanja vrednem nizu filmov, ki ohranjajo najdragocenejše: spomin.

 Foto: Mavric Pivk/Delo
Foto: Mavric Pivk/Delo

Vez med materjo in hčerjo ne more biti drugačna kot edinstvena. Ker je starodavna in prvinska, ker je vsa ženska ter zato prefinjena in hkrati jeklena. Naveza Nadje Velušček in Anje Medved pa ima še nekaj členov več. Utrjujejo jo neizčrpna domišljija, ustvarjalna trma ter posebno tenkočuten odnos do ljudi in njihovih zgodb.

Dokumentarni film Vžgano v spominih je del obsežnega razstavnega in raziskovalnega evropskega projekta, v katerem je sodelovalo sedem ustanov iz treh držav. Projekt in film iščeta in ohranjata spomine prebivalcev vasi, na območju Julijske krajine, ki so jih med drugo svetovno vojno požgale nacistične in fašistične okupacijske sile. Sogovorniki v filmu so danes stari približno 80 let, ko so videli goreti svoje vasi - Mačkolje, Miren pri Novi Gorici, Šmarje pri Kopru in Žejane -, pa so bili otroci. Avtorici sta posneli pričevanja 32 ljudi, v film pa sta jih vključili 27. “Čas druge svetovne vojne, ki je bila na tem območju še posebej kruta, ostaja neraziskan, predvsem, če ga poskušamo razumeti z vidika civilnega prebivalstva. Morda je prišel čas, da o tej zakopani bolečini ponovno spregovorimo,” je Medvedova odgovorila na vprašanje, zakaj je tema tako nagovorila občinstvo. Veluščkova pa dodaja: “Morda je Primorska domovina v domovini in take zgodbe nas povezujejo, nam dajejo identiteto.” Zbiranje spominov, poudarjata obe, je pomembno, a treba bi bilo poiskati bolj sistemski, institucionalni model, ki bi zgodbe rešil pred pozabo.

Mesečne zmage sta bili nadvse veseli, saj sta prav Primorska in Primorci vedno v središču njunega dela. Je tudi izid februarskega glasovanja znak, da se vse bolj zavedamo pomembnosti ohranjanja spomina? Veluščkova odgovarja: “Srčno upam. Če bo najina zmaga prispevala k še večji ozaveščenosti ljudi, predvsem pa institucij, potem je dosegla svoj namen.”


Najbolj brano