Epidemiologi obvestili vse, ki so bili v stiku z okuženim z ošpicami - Cepijo vse, ki to še niso bili

Ta teden je javnost razburkala vest o z ošpicami okuženim moškim iz izolske občine, ki se je gibal po Sloveniji in prišel v stik s 335 ljudmi. Doslej so epidemiologi z večino njih že govorili in necepljene cepili, novih primerov ošpic za zdaj ni.

Pred značilnim izpuščajem za ošpice se pojavijo nahod, 
kašelj, visoka telesna temperatura, vnetje očesnih veznic in 
bele pike na sluznicah v ustih. Foto: /
Pred značilnim izpuščajem za ošpice se pojavijo nahod, kašelj, visoka telesna temperatura, vnetje očesnih veznic in bele pike na sluznicah v ustih. Foto: /

KOPER, IZOLA > Velik preplah in skrb je v ponedeljek vzbudila vest o z ošpicami okuženim moškim, ki za bolezen ni vedel in se je gibal po Sloveniji ter tako prišel v stik s kar približno 335 ljudmi.

Ker je okuženi obiskal izolski ZD in centralno urgentno službo CUS v izolski bolnišnici, so po posvetu z NIJZ oboji poskrbeli za pisna navodila za primer okužbe. V izolskem ZD mora oboleli počakati v ambulanti nujne medicinske pomoči, si razkužiti roke in nadeti masko. V CUS naj prej pokliče po telefonu, ob obisku bi ga sprejeli v izolirnici.

V Zdravstvenem domu Izola je bilo virusu izpostavljenih 41 ljudi, na izolski urgenci 31 oseb, v družinskem krogu in med sodelavci obolelega 13 ljudi, na pediatrični kliniki približno 250 oseb. Te ljudi so epidemiologi že obvestili in večino tistih, ki zoper ošpice še niso bili cepljeni, tudi cepili. Do zdaj v Sloveniji novega primera ošpic še niso odkrili in upajo, da epidemije ne bo.

Gre za odraslega, priseljenega na območje izolske občine, ki je otroka 4. januarja peljal na redne preglede na ljubljansko pediatrično kliniko. Dan zatem je sam obiskal osebnega zdravnika v izolskem zdravstvenem domu (ZD), a ta bolezni ni prepoznal. Zaradi slabega stanja je moški 6. januarja pomoč poiskal še na urgenci izolske bolnišnice. Epidemiolog v koprski enoti Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) Boris Kopilović omenja, da so tam posumili na ošpice in odvzeti vzorec poslali na infekcijsko kliniko, od koder so v nedeljo sporočili, da gre za ošpice.

Epidemiologi omenjajo, da lahko pride pri prepoznavi ošpic do težav, kadar se zdravnik v svoji praksi z njimi redko sreča. Izpuščaj na koži lahko zamenja s tistim pri alergijah. Teh pa je zadnje čase vse več.

“Stekel je postopek za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Dežurni epidemiolog je obiskal urgenco in v sodelovanju s tam dežurnimi zdravniki, med njimi s šolsko zdravnico Mariso Višnjevec Tuljak, obvestil pediatrično kliniko in izolski zdravstveni dom. Vsi so sestavili sezname kontaktov, z vsemi smo govorili in necepljene cepili. Gre za 335 kontaktov, od tega samo v Ljubljani za približno 250. Le petim tujcem z urgence smo poslali pisna obvestila. Moškemu, zdravi se doma, se stanje izboljšuje. Njegov otrok je dobil posebne vrste zaščitno zdravilo, saj zaradi zdravstvenega stanja ne more biti cepljen, ženo pa smo cepili v nedeljo,” opisuje Kopilović.


Najbolj brano