Ingrid Celestina in Suzana Todorović, januarski osebnosti Primorske, sta osvetlili Šavrinko

Pogum, ki naj nam bo za zgled. Tako smo naslovili članek, v katerem smo pred enim letom klepetali z Ingrid Celestina in Suzano Todorović, urednicama knjige Šavrinka in januarskima osebnostma Primorske.

Ingrid Celestina (levo) in Suzana Todorović Foto: Andraž Gombač
Ingrid Celestina (levo) in Suzana Todorović Foto: Andraž Gombač

Koprska knjigarna in založba Libris, ki jo vodi Ingrid Celestina, že četrt stoletja kljubuje neizprosnemu knjižnemu trgu in bogati Istro, medtem ko dialektologinja Suzana Todorović na terenu neutrudno raziskuje narečne govore v Istri in izsledke objavlja v knjigah. “V stikih z bralci ugotavljam, da sem narečje približala ljudem. Pravijo mi tudi, da sem omogočila digniteto temu prostoru, mu dala vrednost, saj je bil prej z jezikoslovnega vidika zanemarjen,” pojasnjuje Suzana.

Založba istrsko tradicijo že 16 let neguje na Librisovih poletnih narečnih večerih, kjer se je stkala tudi ustvarjalna vez med založnico in dialektologinjo. Ugotovili sta, da se obe trudita znanstvene teme ljudem približati na poljuden način, združiti vrhunsko strokovnost in ljubiteljsko zagnanost.

Zanju lahko glasujete tu.

Med platnice Šavrinke sta lani ujeli prispevke kar petnajstih avtorjev, od pisatelja, zgodovinarja in treh etnologinj do geografinje, poznavalke pomorstva, umetnostne zgodovinarke, poznavalke istrske noše, glasbenika in drugih. Istrske “potovke”, ki so v Trst hodile prodajat jajca, kruh, mleko in še kaj, so požele veliko zanimanja. In so danes zelo dragocene, poudarja Ingrid: “Pri njih se lahko učimo vrednot, ki jih izgubljamo. Po jajca so hodile na hrvaško stran Istre in jih potem nosile v Trst - to je bilo takrat, kakor bi danes potovale z letalom na drug konec sveta. Ne glede na vse mogoče krize so nadaljevale, niso smele omagati sredi poti. Občudujem ta pogum, to vztrajnost, vzdržljivost.”

Že konec lanskega januarja sta nam energični sodelavki dejali, da jima naziv osebnost Primorske daje še več zagona za nadaljevanje dela. Leto zatem se izkazuje, da to drži - prav kmalu bo pri Librisu izšla Suzanina nova, že šesta knjiga Raznovrstnost narečnih govorov na Koprskem: Bertoki, Puče in Sveti Anton. Naši januarski osebnosti načrtujeta tudi skupni projekt s področja kulturne dediščine in prav tako skupno etnološko-dialektološko knjigo o življenju v Istri.


Najbolj brano