Kako lahko glasujete za osebnost Primorske 2017

Prihodnjo soboto bomo v Kosovelovem domu v Sežani podelili laskavi naziv osebnost Primorske 2017. Že veste, kateremu izmed kandidatov boste namenili svoj glas?

Lanskoletna zmagovalca, pobudnika postavitve spomenika 
slovenskim vojakom, padlim med soško fronto, v Doberdobu, Vasja Klavora (levo) in Igor Komel.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Lanskoletna zmagovalca, pobudnika postavitve spomenika slovenskim vojakom, padlim med soško fronto, v Doberdobu, Vasja Klavora (levo) in Igor Komel.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

V letošnji izbor primorskih osebnosti, ki so si prislužile zmago v mesečnih krogih akcije Osebnost Primorske 2016, ste bralci Primorskih novic, poslušalci Radia Koper in gledalci Televizije Koper skupaj s komisijo predstavnikov vseh treh medijskih hiš uvrstili 14 imen, saj sta poleg desetih posameznikov zmago dvakrat osvojila tudi para.

S čim so navdušili

Dvojno zmago sta že v začetku leta slavili vodja knjigarne Libris Ingrid Celestina in dialektologinja Suzana Todorović, ki sta skupaj uredili obsežno monografijo o Šavrinkah.

Ženski par je odnesel zmago tudi v februarskem krogu. Osebnosti Primorske sta postali mati in hči Anja Medved in Nadja Velušček, filmski ustvarjalki, ki sta v dokumentarnem filmu Vžgano v spomin prikazali spomine na požige primorskih vasi med drugo svetovno vojno.

Marca je Primorke in Primorce najbolj prepričal Benjamin Ličer, pilot Obalnega letalskega centra v Portorožu, ki v letalskih krogih velja za pravo legendo. Njegova požrtvovalnost v 40-letni letalski karieri mu je lani prinesla kipec Civilne zaščite za življenjsko delo.

Aprilska osebnost Primorske je postala zgodovinarka Marta Verginella, Tržačanka po rodu in profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je dobila prestižno štipendijo Evropskega raziskovalnega sklada za za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju.

Še eno žensko zmago smo zabeležili v maju, ko je največ glasov prejela glavna sestra pediatričnega oddelka v izolski bolnišnici, Koprčanka Doroteja Dobrinja. Za svojo prizadevnost je ob dnevu medicinskih sester kot edina iz Primorske prejela stanovsko odličje, ki ga podeljuje zveza medicinskih sester, babic in tehnikov.

Na področju zdravstva deluje tudi junijski zmagovalec, zobozdravnik Želimir Božič iz Matenje vasi pri Postojni, ki se je odločil, da s svojim znanjem in izkušnjami pomaga ljudem brezplačno ter tako odprl ambulanto pro bono.

Domen Pregeljc, dijak Gimnazije Vič, doma iz Hrpelj, je julija prepričal z uspehi, ki jih žanje v svetu znanosti. V poletje je vstopil z dvema medaljama z znanstvenih olimpijad v ZDA, ki ju je dosegel z nalogo o molekularnih simulacijah delovanja encimov v centralnem živčnem sistemu.

Glasbenik Aleksander Ipavec Ipo, zamejski Slovenec, ki živi na Opčinah, je avgusta navdušil zaradi svojega dela s prebežniki. V Repentabru je minulo poletje zbral mlade azilante iz Pakistana, ki prej niso igrali nobenega inštrumenta, in z njimi pripravil projekt Muzika z vseh vetrov.

Zmage v septembrskem krogu se je veselil načelnik tolminske postaje Gorske reševalne službe Žarko Trušnovec. Gorski reševalec in psiholog, ki ne pomaga le ponesrečenim, temveč s psihološkim znanjem blaži tudi travme reševalcev in dela z mladimi v taborih, je lani prejel tudi mednarodno nagrado za solidarnost v gorah.

Kulturno ustvarjanje in siceršnje vsestransko delovanje Draga Misleja - Mefa, ki mu je RTV Slovenija lani namenila nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, so nagradili tudi Primorke in Primorci, ki so mu namenili zmago v oktorbrskem krogu akcije Osebnost Primorske.

Novembra je primorska javnost nagradila prizadevnost Tadeja Slabeta, predstojnika Inštituta za raziskovanje krasa. Pod njegovim vodstvom se je inštitut razvil v eno vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč.

Leto smo tudi v akciji Osebnost Primorske zaključili v prazničnem vzdušju, s priznanjem Romeu Volku iz Ilirske Bistrice, enemu najtemeljitejših poznavalcev ljudskega izročila na Primorskem in v širšem prostoru, ki je izdelal živopisne papirnate jaslice za razstavo 100 jaslic v Rimu.

Kako glasujete

Danes se torej začenja glasovanje za končnega zmagovalca ali zmagovalko akcije, ki jo že 13. leto zapored skupaj pripravljajo Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper. Svoj glas lahko oddate na več načinov:

> Glasovnice, ki jih objavljamo v Primorskih novicah, izrežite, izpolnite in pošljite na naslov: Primorske novice, Ulica OF 12, 6000 Koper, s pripisom “za Osebnost Primorske 2016”. V uredništvu jih bomo sprejemali do petka, 19. januarja, do 12. ure.

> Na spletni strani www.primorske.si lahko glas oddate do četrtka, 18. januarja, do polnoči (digitalno glasovnico najdete na naslovnici med rubrikama Horoskop in Kronika). Z vsakega spletnega naslova je mogoče glasovati le enkrat na dan.

> Glasujete lahko tudi po telefonu, tako da vtipkate številko 090/936-096. Avtomatska centrala bo glasove zbirala do četrtka, 18. januarja, do polnoči. Ko pokličete, sledite navodilom in vtipkajte zaporedno številko kandidata. Cena klica je 1,29 evra.

> Do četrtka, 18. januarja, lahko glasujete tudi na Radiu Koper, kjer bodo klice v živo (prek telefonskih številk 05/668-55-20 in 05/668-55-21) sprejemali dvakrat na dan. Glasove sprejemajo tudi na spletni strani www.radiokoper.si, prek radijskega sms-portala na številko 031/636-999 (v sporočilo zapišite samo zaporedno številko kandidata, za katerega glasujete) ter po elektronski pošti na naslovu osebnostprimorske@rtvslo.si. Z iste številke oziroma naslova lahko pošljete le en glas na dan.

Sklepna slovesnost se bo prihodnjo soboto v sežanskem Kosovelovem domu začela ob 20. uri. Kdor tja ne bo utegnil, bo lahko spremljal neposreden prenos na Radiu Koper. Posnetek prireditve bo na TV Koper na ogled v nedeljo, 21. januarja, ob 17.30.


Najbolj brano