Na črno tudi delavci iz Slovenije

Več kot tisoč delavcev, zaposlenih na črno v 37 podjetjih s sedeži v Benetkah, Brescii, Padovi, Trevisu, Vicenzi, Bergamu, Modeni, Pavii in Milanu je ena stran izkupička preiskave finančnih stražnikov iz Pordenona, druga stran pa 59 osumljencev, ki so z zaposlovanjem teh delavcev kršili zakonodajo. Med delavci naj bi bili po podatkih finančne straže tudi Slovenci.

Glavni osumljenec je pod polico pisalne mize skrival 55.000 
evrov, največ je bilo bankovcev za 500 in 200 evrov.
Glavni osumljenec je pod polico pisalne mize skrival 55.000 evrov, največ je bilo bankovcev za 500 in 200 evrov. 

PORDENONE > Obširno preiskavo, ki so jo končali pred kratkim, so finančni stražniki iz Pordenona poimenovali Sardinia job. Razlog tega nekoliko neobičajnega imena je v tem, da je imelo kar 13 družb, ki so se ukvarjale s posredovanjem delovne sile, sedež na območju Sassarija na Sardiniji, čeprav tam ni delal nobeden od delavcev, ki so jih posredniki zagotovili različnim podjetjem. Prav tako podjetja, ki so delovno silo najela, niso delovala na območju Sardinije in tam tudi niso imela nobenih ekonomskih interesov. “Glava” organizacije naj bi bil moški z območja Pordenona, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi gospodarskih kaznivih dejanj. Delavci naj bi prihajali iz socialno šibkejših okolij z juga Italije, sicer pa predvsem iz Slovenije, Romunije, Češke, Slovaške in ostalih držav.

Delavce, skupno naj bi jih bilo 1057, so zaposlovali v 37 podjetjih, bolj ali manj slamnatih, katerih vodstva so se zdaj znašla v preiskavi. Kriminalna organizacija naj bi ta podjetja najemala kot izvajalce in podizvajalce, v nekaterih primerih tudi za fiktivna dela oziroma naročila. V verigi prezaposlovanja so najkrajšo povlekli delavci, za katere nihče ni plačeval davkov in prispevkov, zavarovanja in ostalih predvidenih dajatev, pa tudi država. Po ugotovitvah finančnih stražnikov so vpletene družbe izdale za približno 21 milijonov evrov računov za dela, ki sploh niso bila opravljena, država pa je bila ob davek na dodano vrednost.

Sicer pa so podjetja, ki so posredovala delovno silo, delovala le krajši čas, nato so jih likvidirali ali pustili, da ugasnejo, dejavnost pa prenesli na druga. Zaradi različnih kaznivih dejanj se je v preiskavi znašlo 59 osumljencev, med temi štirje zaradi združevanja v kriminalne namene, 48 zaradi davčnih utaj in sedem zaradi pranja denarja. Finančna straža pri tem navaja 700.000 evrov, ki naj bi končali na računih družb s pomočjo predplačilnih kartic in poštnih nakaznic.

Preiskovalni sodnik iz Pordenona je odredil zaseg premoženja v vrednosti skoraj štiri milijone evrov domnevnemu vodji organizacije s pordenonskega območja. Poleg dveh luksuznih nepremičnin in bančnih računov so mu zasegli tudi avtomobila porsche 911 in BMW 650i. Med hišno preiskavo pri tem osumljencu so zasegli še 55.000 evrov gotovine, ki jih je skril pod polico pisalne mize. Največ je bilo bankovcev po 500 in 200 evrov.


Najbolj brano