Klepetuljam lani izrekli za 2,8 milijona evrov kazni

V ponedeljek se po vsej državi začenja preventivna akcija, med katero bodo opozarjali na nevarnost telefoniranja med vožnjo. Lani so policisti zaradi tovrstnih prekrškov izdali 26.391 plačilnih nalogov, kar ob globi 120 evrov v denarju pomeni nekaj več kot 2,8 milijona evrov. Tudi če so kršitelji plačali “polovičko”, je to še vedno visok znesek.

Agencija za varnost prometa predlaga zvišanje kazni za 
telefoniranje med vožnjo.
Agencija za varnost prometa predlaga zvišanje kazni za telefoniranje med vožnjo. 

LJUBLJANA > Preventivno akcijo tudi tokrat vodi in usklajuje agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Do 28. januarja bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. kazen trenutno znaša 120 evrov, na agenciji pa predlagajo strožjo rešitev: 250 evrov kazni in tri kazenske točke. Kljub prepovedi namreč kar 75 odstotkov voznikov v Sloveniji med vožnjo uporablja telefon, kažejo izsledki raziskave agencije.

Če voznik med vožnjo telefonira, je to enako, kot da bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočil pa štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno, opozarjajo tako v agenciji kot policisti. Reakcijski čas se poslabša, voznik počasneje zaznava prometno signalizacijo in reagira nanjo, zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. “Če uporabljamo mobilni telefon med vožnjo, je naša pozornost na cesto zmanjšana in tako ogrožamo sebe in druge, saj kljub temu, da gledamo, naši možgani ne vidijo,” opozarja Igor Velov, direktor agencije za varnost prometa.

Na policiji dodajajo, da voznik zaradi telefoniranja spregleda druge prometne udeležence in povzroči hudo prometno nesrečo. Vožnja je namreč aktivnost, kateri je treba nameniti vso pozornost. Tudi kolesarjem in pešcem svetujejo, naj bodo pozorni, kaj se dogaja v njihovi okolici, ko telefonirajo. Zgovorne pa so tudi številke. Policisti so lani zaradi uporabe telefonov med vožnjo izdali 26.391 plačilnih nalogov, leto prej pa “le” 10.473. Voznikom so izrekli tudi 3161 opozoril, za približno četrtino manj kot v letu 2016.


Najbolj brano