Drago Mislej Mef, osebnost Primorske meseca oktobra, Ježkov nagrajenec in neutrudni animator človeških duš

Lanski oktober si bo Drago Mislej Mef iz Izole verjetno zapomnil po tem, da je v obilico njegovih vsakodnevnih opravkov in obveznosti vdrl še Ježek. Natančneje - Ježkova nagrada.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

Drago Mislej Mef ureja izolsko glasilo Mandrač in piše zanj, pripravlja novo ploščo Ma ne že spet ... Mef, vadi z novo električno zasedbo, prireja razstave in druge prireditve, s somišljeniki bogati dogajanje v domači Ljubljanski ulici ...

Oktober je bil zanj še posebej pester. Ljudje, znani in neznani, vključno s policisti in koprskim škofom, so ga ustavljali in mu čestitali za nagrado, ki mu veliko pomeni predvsem zato, ker ji ljudje zaupajo.

Ježkova nagrada, ki jo podeljuje RTV Slovenija, je prva velika nagrada, ki jo je Mef, Postojnčan s stalnim naslovom v Izoli, dobil za svoj opus. Ta je velik in zelo raznovrsten. V njem se med drugim skriva 40 ustvarjalnih let in več kot 500 besedil za popevke, v katerih zna uloviti življenje takšno, kakršno je - sončno in senčno.

Pisanje besedil se je Mefu, tako kot še mnogo pomembnih stvari v življenju, zgodilo slučajno. Ob tem počne še veliko drugega. Predvsem je novinar in urednik Mandrača, v zadnjih letih pa je “neutrudni animator človeških duš”, kakor je zapisala komisija za podelitev Ježkove nagrade.

Mef je tudi motor živahne, povezane in ustvarjalne skupnosti na Ljubljanski ulici v Izoli. Na ulici, ki zaradi svojega vzdušja slovi kot prostor iskrene solidarnosti, “osvobojeno ozemlje” in edini pravi košček slovenskega Mediterana.

Prav toplina in velika naklonjenost človeku sta tisto, kar Draga Misleja Mefa najbolj povezuje z Ježkom. Pravi, da je vedno živel obkrožen z veliko ljudmi: “Vse otroštvo sem preživel na Transavtu, ki je bilo res veliko podjetje. Oče je tam delal in tik ob tovarni smo stanovali. Odkar se spomnim, je bilo okrog mene polno ljudi na vsakem koraku. In potem se navadiš tako živeti, in ko živiš na tak način, spoznaš, kako pomembno je, da imaš sočloveka ob sebi v vseh trenutkih; dobrih in slabih. Prekleto žalostno je biti sam in gledati v televizijski ekran.”


Najbolj brano